Erik Bojničan Rôzne

Vo Vysokých a Západných Tatrách je dnes zvýšená lavínová hrozba

Vo vysokohorskom prostredí Vysokých a Západných Tatier pretrváva dnes zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

Ilustračný obrázok k článku Vo Vysokých a Západných Tatrách je dnes zvýšená lavínová hrozba
Zdroj: TASR

Vo vysokohorskom prostredí Vysokých a Západných Tatier pretrváva dnes zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V Nízkych Tatrách a v Malej Fatre je miernejší druhý stupeň a vo Veľkej Fatre je hrozba pádu lavín malá, prvý stupeň.

„Nový sneh z poslednej periódy sneženia, pri ktorej miestami napadlo až 100 centimetrov snehu, sadá a snehová pokrývka sa pomaly stabilizuje,“ informoval Marek Biskupič, službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby. Vplyvom oteplenia bude sneh v stredných polohách oťažievať a môžu sa vyskytnúť spontánne lavíny z vlhkého snehu, prípadne splazy.

Lavínoví špecialisti ďalej upozorňujú, že v najvyšších polohách sa ešte stále vyskytujú vrstvy suchého snehu a vetrom vytvorené menej stabilné dosky a vankúše. Ich odtrhnutie je možné už pri malom dodatočnom zaťažení. Obzvlášť si treba dávať pozor pod skalnými stenami a pri prudkom zmene sklonu.

„Cez naše územie bude dnes postupovať ďalej na juhovýchod frontálny systém. Ráno bolo na horách zamračené, hmlisto s občasným slabým snežením. Oteplilo sa, pričom teploty sa pohybovali od mínus šiestich do plus jedného stupňa Celzia. Na hrebeňoch prevládal prudký vietor severných smerov do 15, v nárazoch do 25 metrov za sekundu,“ dodal Biskupič.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM