Rastislav Búgel Zo Slovenska

Vodičov čaká ďalšia veľká ZMENA: Dotkne sa železničných priecestí

Slovenskí vodiči sa musia pripraviť na ďalšie zmeny, s ktorými sa počas jazdy budú stretávať. Zo signalizácie pravdepodobne zmizne jedno svetlo.

Ilustračný obrázok k článku Vodičov čaká ďalšia veľká ZMENA: Dotkne sa železničných priecestí
Zdroj: Dnes24.sk

Železničné priecestia na Slovensku čakajú zmeny. Ako informoval portál tvnoviny.sk, Slovensko by malo do piatich rokov preznačiť železničné priecestia.

Jednotný systém po celej Európe

Chce to tak Európska únia, ktorá by rada videla rovnaké značenie na priecestiach naprieč celou Európou. Príkladom je napríklad umiestnenie dvoch rovnakých svetiel pod sebou, tak ako je to v susednom Rakúsku.

Na Slovensku aktuálne používame značenie, ktoré obsahuje dve červené svetlá a jedno biele blikajúce umiestnené pod nimi.

Portál pripomína, že pre zistenie rozdielu nemusíme chodiť ďaleko. Hneď vedľa Petržalky sa totiž nachádza rakúske železničné priecestie, ktoré má len dve svetlá. Tie sú červené a blikajú len v momente, keď prechádza vlak.

Preložili to o päť rokov

Dve svetlá na priecestiach používa aj Holandsko, Nemecko a niektoré miesta v Česku. Tri svetlá, ako využíva Slovensko, používa aj Maďarsko či Belgicko. Jedno svetlo majú naopak vo Francúzsku.

Hoci pôvodne sa mali tieto svetlá na Slovensku meniť už v apríli, účinnosť novely nakoniec preložili do roku 2029.

Podľa portálu na to Slovensko nie je pripravené. „Odborník si myslí, že slovenské riešenie je lepšie ako v iných krajinách. Biele blikajúce svetlo totiž už z diaľky vodiča informuje, že systém funguje. I tak však treba byť opatrný a spomaliť pred ním,“ píšu tvnoviny.sk.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Polícia Slovenskej republiky
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM