Rastislav Búgel Zo Slovenska

Výdaje pred Vianocami zahnali Slovákov do kúta: Stále viac zamestnaných vyhľadáva BRIGÁDY

Kým v minulosti vyhľadávali predvianočné brigády hlavne študenti a seniori, v tomto roku je všetko inak. Na brigádu chodia najčastejšie zamestnaní ľudia.

Ilustračný obrázok k článku Výdaje pred Vianocami zahnali Slovákov do kúta: Stále viac zamestnaných vyhľadáva BRIGÁDY
Zdroj: Pexels.com , Pexels.com

Počet brigádnikov pred sviatkami stúpa. Keď si to však porovnáme s minulým rokom, nie sú to už iba študenti a seniori. Vzhľadom na neľahkú ekonomickú situáciu vyhľadávajú predvianočné brigády čoraz viac aj zamestnaní v riadnom pracovnom pomere. Informovala o tom personálna agentúra Grafton.

Prilepšenie popri práci

Údaje z roku 2022 ukazujú, že brigádu vtedy v predvianočnom období vyhľadávali hlavne študenti, ukrajinské ženy a seniori. Tohto roku ide predovšetkým o klasických pracovníkov s trvalým zamestnaním.

„Pribúdajú brigádnici, ktorí si chcú a potrebujú prilepšiť popri práci v hlavnom pracovnom pomere a to najmä z dôvodu rastu životných nákladov. Firmy síce svojim pracovníkom zvyšovali mzdové ohodnotenie, rozhodne však nedokáže pokryť infláciu a rastúce ceny za tovary,“ uviedol šéf žilinskej pobočky personálnej agentúry Andrej Gurín.

Najčastejšie pozície

Ak sa ľudia pred Vianocami nechcú zadlžovať v podobe rôznych pôžičiek, ostáva im jediné – vyhľadať brigádu. Keďže stále narastá obľuba nákupov z e-shopov, ponuka predvianočných brigád je najširšia práve v obchode a logistike.

„Najčastejšími ponúkanými pozíciami sú štandardne miesta predavačov a predavačiek, tvoria až 40% zo všetkých brigádnických ponúk. Chýbajú aj skladníci, kuriéri, dokladači a vykladači tovaru a takisto čašníci a čašníčky. V plnom prúde sa po Slovensku tiež rozbehli vianočné trhy, ktoré trvajú aj dlhšie, ako je adventné obdobie. Zo strany uchádzačov je o tieto pozície nadpriemerný záujem,“ dodal odborník.

Koľko dokážu zarobiť?

O brigády prejavuje záujem stále aj dostatok študentov. Počet dôchodcov však klesol. Podľa agentúry za to môže aj očakávaný vianočný príspevok od štátu.

Aj keď Slovensko v tomto roku zápasilo s pomerne výrazným zdražovaním, ohodnotenie brigádnikov však rástlo iba mierne. „Odmena sa líši v závislosti od danej pozície a regiónu. Najvyššie zárobky sú vo všeobecnosti v Bratislavskom regióne, čím ďalej na východ je hodinová mzda nižšia,“ prezradil Andrej Gurín.

V Bratislavskom regióne sa ohodnotenie brigádnikov pohyhuje od 6 do 7,50 eur za hodinu. V Trnavskom, Trenčianskom, Žilinskom a Nitrianskom kraji od 5 do 6 eur a v okolí Košíc a Prešova je odmena okolo 5 eur na hodinu.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM