JAB Rôzne Zo Slovenska

Výnimočná chvíľa, výnimočný outfit: Anička prišla v Spišskej maturovať v kroji, FOTO

Naozaj zaujímavé prekvapenie v Spišskej počas maturít. Študentka gymnázia na ne zavítala v dedičstve po prababke. Pred skúšajúcich sa dostavila v kroji.

Ilustračný obrázok k článku Výnimočná chvíľa, výnimočný outfit: Anička prišla v Spišskej maturovať v kroji, FOTO
10
Galéria

Maturita – formalita, zvyknú hovoriť tí, ktorí už majú po nej. Pre všetkých maturantov však ide o výnimočnú chvíľu a veľkú skúšku dospelosti, kedy sa tréma či obavy striedajú s veľkým očakávaním. Aj v Spišskej Novej Vsi skladá maturitné skúšky v týchto dňoch niekoľko stoviek študentov.

Kedže ide o výnimočnú udalosť, maturanti zvyknú dlho rozmýšľať, čo si na seba obliecť. Študentka gymnázia na Javorovej ulici Anička Krištofčová mala však ohľadom svojho outfitu jasno už od minulého roka. Na maturity sa rozhodla ísť oblečená v kroji.

Jasný dôvod

„Maturitu beriem ako prvú veľkú skúšku dospelosti. Je to výnimočná chvíľa a výnimočné veci si žiadajú aj výnimočné oblečenie. Vlani sme ako bilingvalisti maturovali už zo slovenčiny a keďže som vtedy stratila veľa času premýšľaním nad tým čo si oblečiem, povedala som si, že tento rok to vyriešim jednoduchšie,“ ozrejmila Anička pre náš portál dôvod svojho rozhodnutia.

Anička pochádza z obce Mlynky, no ako nám prezradila, kroje sú rodinné dedičstvo po jej prababke, ktorá ich ručne vyšívala a vyrábala. „Moji starí rodičia pochádzajú už zo zaniknutej obce Blažov, neskôr bývali v Hnilci a potom na Mlynkách. Kroje po prababke sme našli na povale v dome, do ktorého sme sa po starých rodičoch nasťahovali. Odvtedy ma sprevádzajú na rôznych študentských pobytoch, kde reprezentujem aj náš krásny folklór,“ doplnila s tým, že hoci nie je členkou žiadneho folklórneho súboru, tieto kroje znamenajú pre ňu veľa.

Milé prekvapenie

Svoj obdiv neskrývali ani skúšajúci. Podľa slov Aničky boli prekvapení, ale aj nadšení. "Najskôr sme sa porozprávali o kroji a potom prišla na rad odpoveď,“ zasmiala sa maturantka.

Ani riaditeľka gymnázia Ingeborg Skalská neskrývala z tohto výnimočného outfitu nadšenie. „Je to po prvýkrát na našej škole a boli sme veľmi milo prekvapení, keď vošla do školy. Je to fantastická výnimka a veľmi si to cením, že mladí ľudia aj v dnešnej dobe majú blízko k folklóru a tradíciám,“ vyjadrila sa.

Anička dnes maturovala z anglického jazyka a biológie a ako povedala, po skončení gymnázia sa chystá ísť študovať do Spojeného kráľovstva. Medzi zbalenými vecami na štúdium však určite podľa jej slov kroje nebudú chýbať.

Výnimočný outfit maturantky Aničky si môžete pozrieť aj v našej galérii.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

To sa len tak nevidí: Takto oblečená prišla novoveská gymnazistka na maturity!
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM