Webnoviny - Svet

Výška pokút za mýto sa možno zmení

WEBNOVINY.SK

Minister vnútra zdôrazňuje, že treba rozlišovať medzi podvodníkmi, ktorí úmyselne klamú a podvádzajú a slušnými ľuďmi, ktorí si nevšimnú, že sa im minul kredit. Foto: Ilustračné foto SITA/Dušan Hein BRATISLAVA 12. augusta (WEBNOVINY) – Výška pokút pre autodopravcov za porušenie mýtnych pravidiel sa možno zmení. Vodiči úmyselne sa vyhýbajúci zákonu zaplatia viac ako v súčasnosti, neúmyselné prekročenie zákona z nedbanlivosti polícia postihne nižšou sumou. Po stretnutí s Úniou autodopravcov Slovenska (UNAS) to pripustil minister vnútra Daniel Lipšic. O probléme chce diskutovať s ministrom dopravy Jánom Figeľom, ktorý problematiku mýta primárne zastrešuje.

„Keď niekto prekročí kredit tri kilometre k pumpe, to zjavne nie je úmyselné konanie, je to nedbanlivosť. Tam si viem predstaviť, že by pokuta bola nižšia. Ale ak sa niekto sústavne snaží vyhnúť plateniu mýta, robí ostatným nekalú konkurenciu, tam tá pokuta musí byť veľmi, veľmi tvrdá, dokonca si viem predstaviť aj vyššiu ako v súčasnosti,“ povedal Lipšic. S názorom ministra súhlasil aj predseda UNAS Jaroslav Polaček. „Ak niekto klame a podvádza, tak tá pokuta pokojne môže byť aj vyššia. Ak to nie je úmysel, treba vyčísliť pokutu, aby si občan, vodič, uvedomil, že má byť ostražitejší. Ja nie som na to, aby som hodnotil pokuty, ale pre niektorých dopravcov aj 50 eur je veľký peniaz," poznamenal.

Minister vnútra zdôrazňuje, že treba rozlišovať medzi podvodníkmi, ktorí úmyselne klamú a podvádzajú a slušnými ľuďmi, ktorí si nevšimnú, že sa im minul kredit. „Vtedy možno adekvátnych je naozaj 50 eur,“ dodal.

Za jazdu bez zaplatenia mýta môžu šoféri nákladných vozidiel, kamiónov a autobusov dostať pokutu 1 655 eur. Rovnaká sankcia im hrozí, ak v ich vozidlách nebudú namontované palubné jednotky, ktoré počítajú prejazdené kilometre, či do zariadenia zasiahnu. Ak sankciu vodič nezaplatí na mieste, obvodný dopravný úrad ju môže zvýšiť o 1 000 eur. Za nesprávne zadané údaje do palubnej jednotky dnes môžu vodiči dostať pokutu do 160 eur.

Lipšic chce s autodopravcami spolupracovať pri tvorbe zákonov a odstraňovaní zmätočných ustanovení. Závery inšpekcie, ktorá preveruje postup polície počas štrajku autodopravcov začiatkom roka, by mohli byť podľa ministra známe do niekoľkých týždňov. Lipšic zopakoval, že polícia musí ľudí chrániť a nie ich pod rôznymi zámienkami šikanovať. Vodiči, ktorí boli pokutovaní nespravodlivo, by mohli od polície získať svoje peniaz späť.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM