Rôzne

Výsledky prieskumu: Takmer 40 percent ľudí očakáva lepší rok, než bol ten vlaňajší

Takmer 90 percent obyvateľov Slovenska očakáva, že rok 2018 bude približne rovnaký alebo aj lepší, ako bol ten uplynulý.

Ilustračný obrázok k článku Výsledky prieskumu: Takmer 40 percent ľudí očakáva lepší rok, než bol ten vlaňajší
Zdroj: TASR

Ľudia na Slovensku sa pozerajú do najbližšej budúcnosti s optimizmom. Necelých 40 percent ľudí očakáva, že tento rok bude lepší, než bol predchádzajúci. Vyplýva to z prieskumu GfK Slovakia, ktorý sa uskutočnil v novembri 2017 na vzorke 1000 respondentov vo veku od 15 do 79 rokov. Informovala o tom Katarína Lepiešová z GfK Slovakia.

Z výskumu vyplýva, že väčšími optimistami sú mladí ľudia do 30 rokov. To, že bude o niečo horší ako rok 2017, očakáva na jeho začiatku len približne desatina obyvateľstva.

Takmer polovica z tých, ktorí očakávajú lepší rok, verí, že sa zlepší ich finančná situácia. Viac ako dve pätiny z nich čakajú, že ich život bude v osobnej oblasti lepší ako vlani. Zvyšujú sa aj očakávania v oblasti pracovného života a úspechov, ale aj v oblasti rodiny a blízkych. V tejto sfére očakáva 37 percent ľudí lepší rok, ide predovšetkým o ľudí do 30 rokov. Lepší rok v oblasti svojho zdravotného stavu alebo svojich blízkych čaká až 28 percent z nich, pričom sú to hlavne ľudia vo vekovej kategórii nad 60 rokov.

Až 46 percent opýtaných považovalo rok 2017 za horší najmä v dôsledku zhoršenia finančnej situácie. Tieto očakávania sú dôvodom pesimizmu aj v roku 2018. Najviac sa toho obávajú ľudia s čistým mesačným príjmom do 800 eur. Horšiu politickú situáciu na Slovensku očakáva až 38 percent tých, ktorí očakávajú horší rok. Viac ako jedna tretina z nich čaká aj zhoršenie celkovej ekonomickej situácie v našej krajine.

Zhoršenie zdravotného stavu či stavu svojich blízkych očakáva jedna tretina opýtaných. Rovnako 33 percent z nich čaká, že všeobecná nálada v slovenskej spoločnosti bude horšia, ako bola minulý rok.

Obyvatelia SR sú optimistickí v pohľade na Slovensko v horizonte 10 rokov. Viac ako jedna tretina respondentov si myslí, že o desať rokov bude na Slovensku život približne na rovnakej úrovni, ako je teraz. Ďalších 37 percent ľudí očakáva, že v roku 2028 bude Slovensko lepším miestom na život ako v súčasnosti. Len približne jedna štvrtina ľudí si myslí, že život na Slovensku bude o desať rokov horší, ako je to v súčasnosti.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM