Zo Slovenska

Využite horúci víkend. Osviežiť sa môžete v desiatkach kúpalísk

Na Slovensku máme aj hneď niekoľko nevyhovujúcich vodných plôch, kde nie z hľadiska zdravia vhodné kúpať sa.

Ilustračný obrázok k článku Využite horúci víkend. Osviežiť sa môžete v desiatkach kúpalísk
Zdroj: TASR

Na Slovensku je v súčasnosti otvorených 14 prírodných a 178 umelých kúpalísk. Tento týždeň prerušili prevádzku AquaFun PARK Veľká Lomnica, ukončili ju kúpaliská Bretka, Vyšná Slaná či Detva. Informuje o tom Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na svojej webovej stránke.

TIPY NA VÍKEND: Rozlúčka s letom pri guláši, na jarmokoch i na leteckých dňoch

Nevhodná voda

Zákaz kúpať sa naďalej platí v rekreačnej oblasti Šaštín-Stráže Gazarka, v areáli bratislavského prírodného kúpaliska Kuchajda. Úrad ho vydal i pre detský bazén na Termálnom kúpalisku Horné Saliby. Nevyhovujúcu kvalitu vody zistili hygienici v lokalitách TONA Šurany, Evičkino jazero a Kopanice. Kúpanie nie je vhodné ani v lokalite Laborec Humenné. „Zhoršené mikrobiologické ukazovatele sme zistili aj na seneckých Slnečných jazerách, na odbernom mieste – sever," informuje úrad.

Zhoršené chemické a biologické ukazovatele pretrvávajú v lokalitách Rybníky Chlmec a Rybníky Slovenská Volová. Nevyhovujúca biologická kvalita vody na kúpanie je vo vodnej nádrži Ružín (odberné miesto Ružín SKI a Ružín Chaty, Ružín – prítoky). „Prekročenie fyzikálno-chemických ukazovateľov naďalej pretrváva na vodnej ploche Lipovina – Bátovce, prekročenie limitu vo fyzikálnych ukazovateľoch bolo zistené na Štiavnickom jazere Klinger," uvádza ÚVZ SR.

PREČÍTAJTE SI: POTULKY PO SLOVENSKU: Jaskyne rozprávajú množstvo príbehov. Započúvajte sa

Ďalšie výstrahy

Kvalita vody nevyhovovala i v bazénoch niektorých umelých kúpalísk. Napríklad vo vonkajšom bazéne Hotela Polianka Horná Lehota – Krpáčovo, v detskom bazéne na kúpalisku Zelená žaba.

Aktuálne informácie o stave sledovaných prírodných a umelých kúpalísk na Slovensku možno nájsť na webovej stránke ÚVZ SR a na stránkach regionálnych úradov verejného zdravotníctva.

PREČÍTAJTE SI: Prvá pomoc pri utopení: Rozhodujú prvé sekundy a okamžitá resuscitácia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM