Lenka Fedorová Regióny Rôzne Zo Slovenska

Vzácnosť, aká sa len tak nevidí: Štátny archív v Košiciach dal zreštaurovať vyše 500-ročnú listinu

Štátny archív (ŠA) v Košiciach dal zrekonštruovať najstaršiu, viac ako 500-ročnú listinu, ktorú vlastní. Ide o dokument, ktorý vydal Matej Korvín a potvrdzoval majetkové právo.

Ilustračný obrázok k článku Vzácnosť, aká sa len tak nevidí: Štátny archív v Košiciach dal zreštaurovať vyše 500-ročnú listinu
Zdroj: TASR

„Listina z 13. decembra 1484 hovorí o tom, že dvaja páni zo Stredy nad Bodrogom, jeden sa volá František a jeho syn Mikuláš, darovali dva rybníky v Strede nad Bodrogom rádu dominikánov v Košiciach. Okrem dvoch rybníkov, ktorých názvy sú v listine uvedené, im darovali aj isté malé územie okolo tých rybníkov ako výmenu za to, že dominikáni sa za nich a ich predkov budú modliť,“ uviedol riaditeľ ŠA v Košiciach Richard Pavlovič a vysvetlil, že bohatšie vrstvy spoločnosti takto kedysi podporovali cirkevné rády. Dokument bol vydaný na sviatok blaženej Lucie panny a mučenice.

Na historicky prvej obnove tejto listiny sa podieľali odborníci zo Spišského archívu (SA) v Levoči. „Bola vo veľmi zlom stave. Ako sa píše aj v posudku reštaurátorskej dielne, listina bola poskladaná, chýbali v nej časti, boli v nej diery a rovnako v privesenej pečati chýbali kúsky puzdra,“ priblížil Pavlovič.

Zdroj: TASR

Odborníci z Levoče podľa jeho slov z listiny najprv odstránili baktérie. „Bola v takzvanej plynovej komore, potom bola odvetraná, aby sa tie plyny odstránili, následne bola na hrubo a na jemno vyčistená. Chýbajúce miesta boli doliate takzvaným japonským papierom. Privesená pečať bola vyčistená benátskym mydlom a jej chýbajúce časti boli doplnené včelím voskom, pretože to puzdro je aj pôvodne zo včelieho vosku, takže rovnaký materiál bol použitý na jej doplnenie,“ vysvetlil Pavlovič.

Podľa jeho slov je to najstaršia listina, ktorú majú v ŠA v Košiciach. „Ďalšie, ktoré máme, sú takzvané kongregačné zápisnice Abovskej župy, tie sú zhruba o sto rokov mladšie,“ povedal Pavlovič.

Listina s rozmermi približne 38 krát 17 centimetrov je vyhotovená na tenkom pergamene. „V dolnej časti je plika, na ktorej je privesená pečať panovníka Mateja Korvína, z ktorej sa fragment aj zachoval,“ doplnil Pavlovič s tým, že listina je prístupná v elektronickej podobe, pretože podľa zákona o archívoch a registratúrach sa originály listín do roku 1526 neposkytujú na štúdium.

V SA v Levoči vyhotovili puzdro, ktoré zamedzuje prístupu denného svetla a je pH neutrálne, teda listine fyzikálne neškodí.
„Keď dodržíme podmienky, čo samozrejme aj dodržíme, ktoré sú 50-percentná vlhkosť, žiadny prístup denného sveta a teplota zhruba 16 stupňov, tak tá listina vydrží ešte veľmi dlho,“ dodal Pavlovič.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM