Barbara Dallosová Rôzne

Z kúsku šnúrky krásne vianočné ozdoby: Mladá mamina Zuzka (33) radí Žiarčankám, ako na to, FOTO

Stačí zopár drobností a trocha trpezlivosti a vianočná výzdoba domácnosti nemusí byť nákladná. Okrem toho, každý kúsok je originál z vašich rúk. Ako na to, radí tvorivá mamička malej dcérky Zuzana.

Ilustračný obrázok k článku Z kúsku šnúrky krásne vianočné ozdoby: Mladá mamina Zuzka (33) radí Žiarčankám, ako na to, FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Mladá mamička Zuzka Magulová z Dolnej Trnávky si k ručným prácam našla cestu práve na materskej. Chýry o jej krásnych výrobkoch sa rýchlo rozkríkli. Písali sme TU. Zuzkinou parketou je najmä háčkovanie, v predvianočnom období ale stavila aj na inú techniku.

Originálne vianočné gule

Absolútna klasika, ktorá nesmie chýbať na žiadnom stromčeku. Vianočné gule. Nadčasová ozdoba má tisíce podôb, zakúpite ju v najrôznejších farbách, motívoch i materiáloch. S troškou zručnosti si ale môžete symbol Vianoc ozdobiť guľami, ktoré budú výsledkom vašej šikovnosti. Môžu byť tiež milým predvianočným darčekom pre známych. Zuzka tento rok vyrábala dva druhy vianočných gulí, ozdobené špagátikom, alebo flitrami.

Potrebujeme: točenú šnúrka alebo flitre v metráži (zakúpite v každej galantérii), polystyrénove gule rôznych veľkostí, tavnú pištoľ alebo silnejšie lepidlo a špendlíky, tenkú šnúrku na zavesenie

,,V guľke si urobíme menšiu dierku, dáme do nej trochu lepidla z pištole a opatrne do toho prilepíme šnúrku na zavesenie a začiatok flitrov alebo točenej šnúrky. Potom postupne nanášame lepidlo. Pri práci s tavnou pištoľou treba byť opatrný, aby nebolo lepidlo príliš horúce a nerozpúšťalo polystyrén. Kúsok po kúsočku do špirály lepíme flitre alebo šnúrku. Urobiť prvú guľku trvá najdlhšie, približne 15 minút. Potom si už ale každý nájde svoj systém a pri každej ďalšej je o niečo šikovnejší," vysvetľuje Zuzana.

Touto technikou Zuzka vyrába ozdoby rôznych farieb, pre ozvláštnenie odporúča použiť kombináciu viacerých farieb alebo točenej šnúrky s perličkami (foto v galérii).

Stromček z peria

Keď už máte vytiahnutú tavnú pištoľ a zvládli ste ozdoby, môžete si trúfnuť aj na samotný stromček. Samozrejme, nie ten vianočný, ktorý stojí v obývačke, ale na dekoráciu menších rozmerov, ktorá rozžiari stolík či parapetu. Ministromček z peria vyzerá pôsobivo, jeho výroba je pritom jednoduchšia, než by ste čakali.

Potrebujeme: polystyrénový kužeľ, farebné pierka, tavnú pištoľ alebo silnejšie lepidlo a špendlíky, ozdoby podľa vlastnej fantázie

,,Pomocou tavnej pištole alebo lepidla a špendlíkov postupne popripevňujeme pierka na celý kužeľ, až kým nie je úplne pokrytý. Ak použijeme miesto špendlíkov tavnú pištoľ, tak ako v predošlom prípade musíme dávať pozor, aby sa nám nerozpúšťal polystyrén. Ja som na vrch stromčeka prilepila väčšiu ozdôbku. Je dôležité byť trpezlivý a počkať, kým lepidlo z pištole úplne uschne," opisuje výrobu dekoračného stromčeka Zuzka.

Zuzka stavila na kontrast bielej a modrej (foto v galérii), finálna podoba stromčeka je ale len na vašej fantázii. Poslúžiť môžu i vlastnoručne vyrobené gule menších rozmerov z predchádzajúceho návodu.

Inšpirujte sa a pozrite si fotky Zuzaniných vianočných výrobkov v našej fotogalérii.

Foto: archív Z. Magulovej

Originálne vianočné ozdoby z dielne šikovnej Zuzky (32)
14
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM