Správy Rôzne

Za obedy sme vlani zaplatili viac: Hlavné jedlo dňa nás stálo takmer 6 eur

Slováci v roku 2018 minuli na obedy denne v priemere 5,80 eura, čo je o 0,20 eura viac, ako zaplatili v predchádzajúcom roku.

Ilustračný obrázok k článku Za obedy sme vlani zaplatili viac: Hlavné jedlo dňa nás stálo takmer 6 eur
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Dáta vychádzajú z Ticket Restaurant Card Indexu, ktorý je vytvorený z reálnych útrat zamestnancov za obedy v reštauráciách, uhradených rovnomennou stravovacou kartou.

Zaujímavý je fakt, že slovenskému hlavnému mestu, kde sú v priemere najvyššie platy (1336 eur), nepatrí prvá ani druhá priečka v priemerných útratách za obed.

Prvenstvo prislúcha Trnavskému kraju, kde boli výdavky na obed najvyššie, a to 6,56 eura, zatiaľ čo priemerná mzda je tam na tretej najvyššej pozícii (981 eur).

V predchádzajúcom období zaplatili najviac za obedy v Nitrianskom kraji, v roku 2018 mu však patrí druhé miesto s priemernou cenou za obed 6,47 eura. Najmenej za obed zaplatia ľudia v Prešovskom kraji, a to 5 eur, kde sú aj najnižšie priemerné platy v rámci slovenských regiónov (841 eur).

Sumy vychádzajú z reálnych útrat zamestnancov v pracovnom čase a v čase obeda formou stravovacej karty, pričom v cenách sú zarátané vždy celé útraty za jedlo, občerstvenie alebo kávu.

Výsledky pravidelného prieskumu Edenred FOOD barometer ukázali, že takmer pre 40 % Slovákov je výber zdravej a vyváženej stravy počas dňa veľmi dôležitý. „Dnes sú spotrebitelia náročnejší, čo sa týka stravovania, a hľadajú niečo viac ako iba výhodnú kúpu. Aj keď cena hrá stále dôležitú úlohu, na prvé miesto kladú kvalitu. Čím ďalej, tým viac sa u nás prejavuje aj lokálpatriotizmus. Z prieskumu vychádza, že až 39 % Slovákov uprednostňuje lokálne a sezónne jedlá,“ tvrdí Jana Caltíková, marketingová manažérka spoločnosti Edenred Slovakia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM