Kultúra

Zabavte sa pri dobrom filme: V kinách pristáli novinky nielen od slovenských tvorcov

Program slovenských kín je v závere septembra bohatší až o tri filmy od slovenských tvorcov, v ponuke je aj romantická komédia z dielne Woodyho Allena.

Ilustračný obrázok k článku Zabavte sa pri dobrom filme: V kinách pristáli novinky nielen od slovenských tvorcov
Zdroj: pixabay

Do slovenských kín vstúpil slovenský film Nech je svetlo režiséra a scenáristu Marka Škopa. Rozpráva príbeh Milan (40), ktorý má tri deti a aby zabezpečil svoju rodinu, chodí pracovať do Nemecka. Počas návštevy doma cez Vianoce zistí, že jeho najstarší syn Adam je členom polovojenskej mládežníckej skupiny. Chlapec je zapletený do šikanovania a usmrtenia spolužiaka. Otec sa rozhoduje, čo by mal spraviť. Spolu s manželkou Zuzkou pri tom začnú zisťovať skutočnú pravdu o svojom synovi, o svojej rodine, o sebe samých a aj o spoločenstve okolo seba.

Vo filme hrajú Milan Ondrík, František Beleš, Zuzana Konečná, Ľubomír Paulovič, Katarína Kormaňáková, Maximilián Dušanič, Daniel Fischer, Csongor Kassai, Anikó Vargová a ďalší. Na 54. ročníku MFF Karlove Vary získala snímka Zvláštne uznanie ekumenickej poroty a Milan Ondrík Cenu za najlepší mužský herecký výkon. Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) ju nominovala do súťaže o sošku Oscara americkej Akadémie filmových umení a vied (AMPAS).

Náš prehľad pokračuje pod videom!

Zdroj: YouTube.com

Casino.sk je názov nového slovenského filmu, pod ktorý sa podpísal režisér a tiež spoluautor scenáru Ján Sabol. Ústrednou témou snímky nie sú len príbehy, ktoré sa viažu k priestoru kasína, hazardu a hráčom pokru, ale aj príbehy z vonkajšieho sveta – hra ako životný pocit daný človeku od narodenia. Hra v priestore kasína je podstatou zábavy a relaxu, ale aj pocitu hazardu, má v sebe akúsi príchuť tajomstva.

Svet „za múrmi“, vonkajší svet, a teda aj politika, je svetom ešte väčších hier. Politika ovplyvňuje životy ľudí, zahráva sa s nimi a na rozdiel od „pokrového“ sveta používa často aj neférové prostriedky, nemá dané pravidlá hry a niekedy proti nim dokonca bojuje. Diváci sa môžu tešiť na herecké výkony Mareka Majeského, Romana Luknára, Vicy Kerekes, Zuzany Kanócz, Richarda Stankeho či Mareka Geišberga. Z českých hercov v dráme účinkujú Tereza Brodská a Pavel Kříž.

Náš prehľad pokračuje pod videom!

Zdroj: YouTube.com

V kinách je aj nová romantická komédia Woodyho Allena Daždivý deň v New Yorku. Rozpráva príbeh vysokoškolákov Gatsbyho (Timothée Chalamet) a Ashleigh (Elle Fanningová), ktorých spoločný víkend v New Yorku rozhodne nepôjde podľa plánu. Dažďové kvapky im pripravia nečakané stretnutia a zábavné dobrodružstvá.

Náš prehľad pokračuje pod videom!

Zdroj: YouTube.com

Na veľké plátna sa vracia pavúčia rodinka, od 26. septembra je v kinách aj séria Websterovci 2 – Zo života pavúkov (r. Katarína Kerekesová). Malí i veľkí priaznivci animovaných filmov objavia v pásme zo šiestich nových príbehov Websterovcov nielen pevnosť pavúčieho vlákna, ale najmä skutočnú silu rodiny, ktorú spája.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM