ts Kultúra

Zadarmo do múzeí a galérií! V tento deň neminiete na vstupenku ani cent

Raz za mesiac môžete bezplatne navštíviť až 37 expozičných a výstavných priestorov múzeí a galérie, ktoré sa nachádzajú po celom Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Zadarmo do múzeí a galérií! V tento deň neminiete na vstupenku ani cent
Zdroj: TASR

Slovensko sa po pandémii nového koronavírusu pomaly ale isto vracia do normálu. Po takmer dvoch mesiacoch sa v máji znovuotvorili aj expozície a výstavy Slovenského národného múzea (SNM).

Bezplatné vstupy

Pred pandémiou sme mohli každú prvú nedeľu v mesiaci bezplatne obdivovať umenie v expozičných a výstavných priestoroch múzeí a galérií v zriaďovateľskej pôsobnosti Ministerstva kultúry SR. Slovenské národné múzeum (SNM) ale nedávno prekvapilo informáciou o zrušení bezplatných vstupov do múzeí a galérií každú prvú nedeľu v mesiaci, čo Ministerstvo kultúry SR dementovalo.

„SNM zverejnilo neaktuálnu informáciu bez konzultácie s ministerstvom kultúry. Rezort kultúry práve naopak uvažuje v budúcnosti o rozšírení bezplatných vstupov do múzeí a galérií,“ uviedol hovorca rezortu Matúš Bystriansky. Bezplatný vstup do múzeí a galérií prvú nedeľu v mesiaci tak platí aj naďalej.

V prvú nedeľu v mesiaci môžete bezplatne navštíviť až 37 expozičných a výstavných priestorov múzeí a galérie, ktoré sa nachádzajú po celom Slovensku. Ich zoznam nájdete „TU“.

Podrobnosti o otváracích hodinách a podmienkach vstupu nájdete na weboch Slovenského národného múzea (www.snm.sk), Slovenského technického múzea (www.stm-ke.sk), Múzea Slovenského národného povstania (www.muzeumsnp.sk) a Slovenskej národnej galérie (www.sng.sk).

Vstup s rúškom

Pri návšteve múzeí a galérií je naďalej nevyhnutné dodržiavať bezpečnostné a hygienické predpisy. Pri vstupe si musíte povinne vydezinfikovať ruky a absolvovať meranie teploty. Do priestorov vás pustia len s primeranou ochranou tváre, v skupine maximálne piatich osôb.

Pri pohybe v priestoroch múzea je odporúčaná ochranná vzdialenosť medzi osobami minimálne dva metre.

Skupinové prehliadky, lektoráty a hromadné podujatia sú v súčasnosti celkovo na Slovensku, to znamená vrátane múzeí, povolené pre maximálne 100 ľudí. Spôsob prehliadky sa zároveň riadi internými pokynmi každého zo špecializovaných múzeí SNM.

Ilustračný obrázok

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM