Barbara Dallosová Správy Zo Slovenska

ZATVORENÉ obchody v nedeľu? Slováci sa vzbúrili, je tu VEĽKÁ PETÍCIA!

Nedele so zatvorenými obchodmi sú opäť na pretrase. Ľudia začali proti návrhu podpisovať petíciu.

Ilustračný obrázok k článku ZATVORENÉ obchody v nedeľu? Slováci sa vzbúrili, je tu VEĽKÁ PETÍCIA!
Zdroj: TASR

Online priestorom sa šíri petícia, ktorá vyzýva poslancov, aby nepodporili návrh zákona, ktorého prijatím by bol štátom zakázaný predaj v nedeľu. Nie je tajomstvom, že iniciátorom petície je strana SaS, ktorá návrh dlhodobo kritizuje.

Podpisy pribúdajú

Prijatie tohto návrhu zákona by podľa liberálov malo viacero negatívnych efektov na spoločnosť, ekonomiku a slobodu jednotlivca. Medzi prvými podpísanými sú známe mená z SaS.

„Zatvárať obchody obmedzuje slobodu jednotlivca,“ okomentoval k svojmu zverejnenému podpisu k petícii šéf SaS Richard Sulík.

SaS argumentuje tým, že zamestnanci prídu o možnosť privyrobiť si príplatkami za prácu v nedeľu a spotrebitelia prídu o možnosť v nedeľu nakúpiť. Hrozí vraj aj prepúšťanie.

„Spotrebitelia by boli navyše nútení v nedeľu voliť drahšie alternatívy nákupu potravín – na benzínových čerpacích staniciach, v reštauráciách alebo z donášky,“ stojí v petícii.

Sporný návrh

Predkladatelia vo svojom návrhu upozornili, že podľa zákona sú všetky nedele dňami pracovného pokoja. Napriek tomu má Slovensko vysoký podiel práce zamestnancov počas nedele oproti iným krajinám EÚ.

„Práca počas nedele spôsobuje najmä u žien, ktoré tvoria 80 % zamestnancov v maloobchode, nemožnosť tráviť voľný deň s rodinou. Navrhovaná zmena zavádza oproti súčasnému stavu približne 44 dní v roku, kedy zamestnanci nemusia vykonávať pracovnú činnosť a má tak ambíciu pomôcť manželstvám, rodinám a deťom,“ vysvetlili svoj zámer predkladatelia.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Súhlasili by ste s nedeľným zákazom predaja?

áno 36.8%
nie 56.6%

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM