Zo Slovenska

Zber lesných plodov sa nemusí vyplatiť: Kedy hrozí POKUTA až do 3 300 eur?

Zbierať lesné plody v chránených územiach sa dá len na vyhradených miestach. V niektorých prípadoch hrozia astronomické pokuty.

Ilustračný obrázok k článku Zber lesných plodov sa nemusí vyplatiť: Kedy hrozí POKUTA až do 3 300 eur?
Zdroj: TASR/Veronika Miháliková , TASR/Pavol Ďurčo

Zbierať lesné plody v národných parkoch a ďalších chránených územiach, kde platí tretí a vyšší stupeň ochrany, je možné len na vyhradených miestach. TASR o tom informoval hovorca Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR Tomáš Ferenčák. Podotkol, že národné parky spoločne s políciou pripravujú akcie proti nelegálnym zberačom, ktorí plody zbierajú na komerčné účely.

Tisícové pokuty

„Vyhradené miesta sú napríklad v národných parkoch Slovenský raj, Slovenský kras, Veľká Fatra, ale tiež v prírodnej rezervácii Vydrica,“ uviedol Ferenčák. Lesné plody, predovšetkým čučoriedky, maliny, brusnice, jahody či huby, je tiež možné zbierať len na vlastnú spotrebu. Zároveň vlastníci, správcovia či nájomcovia nie sú obmedzovaní pri zbere na pozemkoch.

„Zberačom na komerčné účely sa snažia v prvom rade dohovoriť, pokuty sú krajným riešením. V blokovom konaní im hrozí pokuta do 300 eur, ako aj odobratie nazbieraných lesných plodov a náradia,“ ozrejmil Ferenčák s tým, že v správnom konaní môže byť za daný priestupok uložená pokuta do 3 319,39 eura a prepadnutie veci.

Upozornil, že enormný zber lesných plodov poškodzuje prírodu a vzácne ekosystémy národných parkov. Jeden zberač podľa neho dokáže so zbernými pomôckami nazbierať desiatky litrov lesných plodov denne. „Lesné plody majú pritom nasýtiť predovšetkým pôvodných obyvateľov lesa,“ podotkol.

Nelegálny obchod

Nadmerným zberom prichádzajú živočíchy o prirodzenú potravu. Dôsledkom býva aj neželaná kolízia či snaha zvierat zaobstarať si potravu v iných lokalitách. „Nezriedka sa pohybujú aj mimo turisticky značených chodníkov, čo neraz súvisí i s rizikom lesných požiarov,“ dodal.

Ministerstvo odporúča v prípade podozrenia na porušovanie pravidiel obrátiť sa na príslušnú správu národného parku, chránenej krajinnej oblasti, políciu či zelenú linku envirorezortu.

Problémom je nelegálny obchod s nazbieranými lesnými plodmi v blízkosti ciest. „Túto problematiku však legislatíva rezortu životného prostredia nerieši. Patrí totiž do kompetencie Slovenskej obchodnej inšpekcie,“ doplnil Ferenčák.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

ENORMNÝM ZBEROM LESNÝCH PLODOV TRPÍ PRÍRODA AJ ZVIERATÁ 🟢 V týchto letných dňoch sa strážcovia prírody jednotlivých...

Posted by Ministerstvo životného prostredia SR on Friday, August 4, 2023
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM