Svet

Zemetrasenie v Taliansku: Počuli sme zlovestný šepot hýbajúcich sa stien

Počet obetí zemetrasenia v Taliansku stále stúpa, šanca, že niekoho objavia živého je menšia. Z výpovedí tých, čo prežili, miestami mrazí.

Ilustračný obrázok k článku Zemetrasenie v Taliansku: Počuli sme zlovestný šepot hýbajúcich sa stien
Zdroj: TASR

Na 267 mŕtvych a 387 zranených stúpol dnes počet obetí silného zemetrasenia s magnitúdou 6,2, ktoré pred dvoma dňami zasiahlo stredné Taliansko.

Zem sa stále trasie

Medzi množstvom obetí sú údajne aj traja Briti a tak rezortný šéf Boris Johnson uviedol, že do postihnutej oblasti vyslal Londýn dodatočný štáb, ktorý bude mať na starosti konzulárnu pomoc. Rumunsko ohlásilo, že pri zemetrasení zahynuli piati jeho občania a 11 je stále nezvestných. Španielsko hlási najmenej jedného mŕtveho.

Prečítajte si aj: Spod trosiek vytiahli ďalšie telá: Počet obetí zemetrasenia stúpol na 247

Na vyhľadávaní preživších osôb sa zúčastňuje zhruba 4300 záchranárov. Ich úsilie však komplikuje množstvo dotrasov, je ich okolo 1000! Naposledy sa triasla zem dnes, opäť v Amatric, kde doteraz zahynulo minimálne 200 ľudí.

Postihnuté sú aj obce Arquata del Tronto, Accumoli a Pescara del Tronto. V pátraní po preživších pracuje v postihnutej oblasti približne 4300 záchranárov.

Ten hukot si budeme pamätať do smrti

Talianska vláda vyhlásila stav núdze. Vláda premiéra Mattea Renziho sa na stretnutí v Ríme tiež zaviazala poskytnúť na rekonštrukciu po zemetrasení a pomoc postihnutým v prvej fáze 50 miliónov eur.

Na „zlovestný šepot hýbajúcich sa stien“ do konca života nezabudne Ewa Szwajaková z Poľska, ktorej sa s manželom a synom podarilo utiecť do bezpečia.

V rozhovore pre poľskú televíziu TVN24 povedala, že sa spolu s manželom prebudili v Amatrice na záchvevy a „hrozný hluk“. Vzala svojho štvorročného syna a utiekli cez balkón. Dom pred nimi sa zrútil a rodina vyliezla z balkóna rovno na trosky.

„Vedeli sme, že je to zemetrasenie,“ povedala. „Ten hluk si budem pamätať do konca svojho života, zlovestný šepot hýbajúcich sa stien.“ Susedia Sergio a Assunta ani ich 13-ročný vnuk však podobné šťastie nemali.

Prečítajte si aj: FOTO, VIDEO: Polovica mesta zmizla, hovorí starosta po zemetrasení v Taliansku

Zemetrasenie v Taliansku - piatok
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM