Adela Fruckova Rôzne

Žilinčanka Barbora žne úspechy ako dizajnérka: Navrhla vozík pre bezdomovcov aj UV čistič riadu!

Žilina je rodiskom viacerých nadaných ľudí. Dôkazom toho je aj Barbora Tobolová (33), ktorá sa živí dizajnom. Je však aj lekárkou a včelárkou. Aj o tom, odkiaľ čerpá inšpiráciu, nám porozprávala v rozhovore.

Ilustračný obrázok k článku Žilinčanka Barbora žne úspechy ako dizajnérka: Navrhla vozík pre bezdomovcov aj UV čistič riadu!
Zdroj: Dnes24.sk

Žilinčanka Barbora Tobolová je absolventka katedry priemyselného dizajnu v Bratislave v ateliéri profesora Paliatku a docenta Humaja a pracuje ako freelance dizajnérka, a teda dizajnérka na voľnej nohe. Zúčastňuje sa súťaží priemysleného dizajnu, najmä v oblasti transportného dizajnu zameraného na jednostopové vozidla, najmä bicykle. Viac nám o jej koníčkoch a práci prezradila ona sama.

Aké sú vaše doposiaľ najväčšie úspechy?

Medzi moje doterajšie najväčšie úspechy patrí určite súťaž návrhu mestských bicyklov v Taiwane. V roku 2008 a 2015 som tam získala Merit Prize. Samozrejme venujem sa taktiež priemyselnému dizajnu, kde mi ide o viacúčelovosť a praktické využitie.Takisto aj v tejto oblasti som získala mnohé ocenenia, napríklad za kuchyňu tretieho sveta v Miláne, skladací vozík pre bezdomovcov v Kórei, UV čistič riadu v Taiwane alebo za hodinky pre nemeckú firmu. Tieto hodinky sú v sériovej výrobe.

Aké pocity ste si odniesli z Taiwanu?

Taiwan je úžasná krajina plná prekvapení. Je to až neuveriteľne organizovaná spoločnosť a všetko funguje s veľkou presnosťou. V Taiwane sa všetky stretnutia začínajú vždy 5 minút predtým ako je uvedený čas. A napríklad v gastronómii všetci varia v rukavičkách a s rúškom na ústach, aby nekontaminovali jedlo pre klienta. Úžasné.

V dizajne je potreba veľkej dávky kreativity. Odkiaľ beriete inšpiráciu?

Najväčšiu inšpiráciu nachádzam v mojej záhrade. Nie je úžasnejší pocit ako uvariť si kávu do „horčičáku“ a sadnúť si, dokonca aj v zime, vonku pod ovocnými stromami a začať skicovať. Všetky nápady vznikajú najprv na papieri a neskôr ich modelujem v počítači, kde sa dostávajú už do reálnejšej podoby.

Prezraďte nám niečo o vašich slávnych bicykloch…

V podstate navrhujem dva smery bicyklov. Na jednej strane sú to futuristické koncepty a na druhej strane reálne skladacie bicykle, ktoré je možno v krátkom čase vyrobiť. Moje úspešné bicykle v Taiwane sú obidva mestské skladačky, ktoré majú neobvyklý systém skladania, čo je ich hlavnou prednosťou. Veľmi rada volím pre moje dizajny veľkú farebnosť, čiže moje bicykle sú vždy viacfarebné a veselé.

Kedy vám skrsol nápad nadizajnovať bicykel?

Môj prvý návrh bicykla bol zároveň mojou diplomovou prácou. A následne som pokračovala s témou bicyklov aj v mojom doktorandskom štúdiu.

Čo vás baví okrem roboty?

Popri dizajnérskom navrhovaní sa venujem aj včelárčeniu. Navrhujem nové včelie úle, ktoré chcem po tohtoročnom testovaní predstaviť na trhu. Veľkú inšpiráciu a úplne iný záber kreativity mi prináša maľovanie a kreslenie.Venujem sa figurálnej kresbe, ale takisto maľujem aj kvetinové štúdie a portréty.

No a vraj ešte robíte lekárku – to je pravda? Ako to všetko stíhate?

Áno, som aj lekárka a s dizajnom je to spojenie užitočného s užitočným. V podstate na všetko sa nájde čas, keď sa veci robia s odhodlaním a vášňou.

** Na čom pracujete momentálne?**

Momentálne sa najviac venujem návrhu mestských bicyklov. Rozbieham návrhy nábytku a interiérových stoličiek a taktiež idem tuto sezónu testovať nové návrhy včelích úľov.

Foto: Archív Barbory Tobolovej

Dizajnérka Barbora Tobolová zo Žiliny: Pozri si FOTO jej výtvorov
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM