Rastislav Búgel Zo Slovenska

Zimná údržba v samosprávach: Viac ako tri štvrtiny si ju zabezpečujú vo vlastnej réžii

Viac ako tri štvrtiny miest a obcí na Slovensku si zimnú údržbu zabezpečujú vo vlastnej réžii. Vyplýva to z prieskumu, ktorý v rámci svojho národného projektu "Budovanie kapacít na úrovni miestnej územnej samosprávy", realizovalo počas jesene Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS).

Ilustračný obrázok k článku Zimná údržba v samosprávach: Viac ako tri štvrtiny si ju zabezpečujú vo vlastnej réžii
Zdroj: TASR

„Z prieskumu realizovaného na prieskumnej vzorke 304 samospráv, ktorá zahŕňa 525 234 obyvateľov vyplýva, že 78,6 percenta miest a obcí zabezpečuje zimnú údržbu ciest, chodníkov a verejných priestranstiev vo vlastnej réžii,“ informoval hovorca ZMOS-u Michal Kaliňák.

„Prostredníctvom mestskej firmy rieši zimnú údržbu 11,8 percenta samospráv, 6,6 percenta samospráv sa spolieha na zmluvného partnera, ktorý vzíde z verejného obstarávania a zvyšné samosprávy inou formou podľa vlastného uváženia,“ doplnil výsledky prieskumu hovorca združenia.

Hovorca ZMOS pripomenul, že mnohé samosprávy prichádzajú do zimného obdobia s prijatým operačným plánom zimnej údržby, ktorého súčasťou je definovanie jej rozsahu a presné vymedzenie úloh. Obdobie zimnej údržby si určujú samosprávy svojím všeobecne záväzným nariadením, spravidla však trvá od 15. novembra do 31. marca. „Niektoré zo samospráv už na svojich weboch uvádzajú telefónne číslo dispečingu, na ktorom je možné sa informovať o postupe prác pri zabezpečovaní zjazdnosti a schodnosti ciest, chodníkov a verejných priestranstiev počas zimy,“ dodal Kaliňák.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM