Rastislav Búgel Zo Slovenska

Známejšieho meteorológa na Slovensku nemáme: Jozef Iľko oslávil 85. narodeniny

Najznámejší slovenský meteorológ pred pár dňami oslávil 85 rokov.

Ilustračný obrázok k článku Známejšieho meteorológa na Slovensku nemáme: Jozef Iľko oslávil 85. narodeniny
Zdroj: Facebook.com/Teleráno

Na Slovensku azda niet väčšej televíznej hviezdy, než akou je meteorológ Jozef Iľko. Stálica obrazoviek 28. februára oslávila 85. narodeniny.

V minulosti bol Iľko neoddeliteľnou súčasťou markizáckeho Telerána. Pri príležitosti narodenín sa na obrazovkách objavil opäť. Tentoraz ako hosť.

Stále je mimoriadne aktívny

Teleráne prezradil, že jeho veľkou vášňou je okrem počasia hlavne tenis. Hrá ho neuveriteľných 60 rokov a aj teraz si ide „zapinkať“ dvakrát do týždňa.

„Ani ostatné dni nesedím len doma pri televízii,“ prezradil s tým, že stále sa snaží chodiť rýchlo, aby mal určitú záťaž. Okrem toho sa venuje hre na akordeón a elektrický klavír.

Teleráno mu chýba

Niekedy sa v Teleráne objavoval takmer každý deň. S pribúdajúcim vekom sa televíznym divákom prihovára už len zriedka. „Samozrejme, že mi to chýba. Pretože tých 25 rokov som sem chodil každý deň. Dokonca jeden rok bol taký, že sa Teleráno vysielalo aj cez víkend. Tak som chodil aj v nedeľu. To už bol taký zvyk, taká samozrejmosť,“ prezradil najslávnejší slovenský meteorológ.

Doteraz pracuje

Každé ráno začína akýmsi rituálom, kedy si uvarí bylinkový čas a sadne si za počítač. Ako prezradil, stále má pracovné povinnosti. „Starám sa o aktualizáciu nášho meteorologického portálu. Tam pripravujem každý deň predpoveď na najbližších sedem dní pre Slovensko,“ povedal s tým, že všetko musí mať hotové do pol desiatej ráno.

A aké má odporúčanie pre budúcich meteorológov? Dôležité je podľa neho poctivé štúdium, no len to nestačí. „Stále sa treba vzdelávať, pretože počasie pripravuje stále nové výzvy, pretože stále je iné. Ja hovorím o tom, že v súčasnej epoche globálneho otepľovania žijeme s počasím novej generácie. Takže skutočne sú také procesy v atmosfére, s ktorými som sa ja ešte počas mojej dlhej kariéry nestretol a stále pribúdajú nové a nové, pretože atmosféra je čoraz teplejšia. Keď je teplejšia, je energeticky bohatšia. Má viacej energie. Tie veľkopriestorové prúdy sú trošku odlišné, ako boli pred tým. Takže týmto sa treba zaoberať, tomuto sa treba venovať,“ dodal Iľko s tým, že práve toto ho na počasí stále baví.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Zdroj: iMeteo.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM