Rastislav Búgel Zo Slovenska

Zomrel kňaz Anton Srholec (†86): TOTO sú reakcie slovenských politikov

Bojovník proti útlaku, hrdina, výnimočný človek a priateľ. Takto si spomínajú na kňaza Antona Srholca slovenskí politici, podľa ktorých bude v spoločnosti chýbať on aj jeho nezameniteľný humor.Anton Srholec zomrel dnes vo veku 86 rokov. Srholcovi približne pred rokom diagnostikovali nádor na pľúcach

Ilustračný obrázok k článku Zomrel kňaz Anton Srholec (†86): TOTO sú reakcie slovenských politikov
Zdroj: TASR

„Odišiel môj dlhoročný priateľ, učiteľ a vizionár, don Anton Srholec. Táto správa ma hlboko zasiahla. Bol som ho v poslednom čase viackrát navštíviť v nemocnici. Som vďačný za každé slovo, úsmev aj radu, jeho skúsenosti a humor, ktorý ho neopúšťal ani v ťažkej chorobe,“ reagoval predseda KDH Ján Figeľ, ktorý je poctený, že Srholca poznal osobne. „Takéto osobnosti sa nerodia bežne. Bol výnimočný, hlboký a čistý človek. V mojom srdci zostane navždy ako spravodlivý medzi spravodlivými,“ do­dal.

Správu o úmrtí otca Antona Srholca prijala s veľkým zármutkom aj strana SaS. „Bol to neúnavný bojovník proti útlaku a totalite a nebál sa v ktorejkoľvek dobe postaviť sa za hodnoty ľudskosti, súcitu a solidarity. Svojou charizmou dokázal spájať veriacich i neveriacich. Jeho slová budú chýbať, o to dôležitejšia bude snaha o naplnenie jeho odkazu,“ uviedli liberáli.

Podľa SDKÚ-DS tvoril Anton Srholec lepšiu spoločnosť. „SDKÚ-DS s veľkým zármutkom prijíma úmrtie otca Antona Srholca. Muža, ktorý svojím životom nepretržite dokazoval, že každý z nás môže prispieť k vytváraniu krajšej spoločnosti,“ píše strana vo svojom vyhlásení.

Otca Srholca podľa nej nezlomilo ani prenasledovanie, uväznenie, zastrašovanie a ponižovanie. „V duchu kresťanskej lásky ochotne a nezištne pomáhal tým, ktorí to najviac potrebujú. Vďaka svojej práci bol pre mnohých vzorom, ktorý veril vo víťazstvo dobra a slobody. Otca Antona Srholca si všetci budeme pamätať vďaka jeho húževnatosti, nezlomnosti, odpusteniu, láske ku každému človeku a nezameniteľnému humoru,“ uvádza sa ďalej v stanovisku.

Na Srholca spomína aj predseda Mosta-Híd Béla Bugár. „Anton Srholec bol človekom, ktorý nikdy neodbočil od svojich zásad, neoblomne veril v Boha a v silu dobra. Česť jeho pamiatke,“ napísal na svojom profile na Facebooku.

Na sociálnej sieti reagoval aj Ľudovít Kaník, ktorý považuje zosnulého kňaza za vzácneho a výnimočného človeka. „Z každého stretnutia s ním za mnohé roky som si vždy pamätal jeho pozitívne vyžarovanie, ktoré z neho sálalo. Napriek tomu, že nemal ľahký život, bol vzorom lásky k ľuďom, k životu. Bol to jednoducho dobrý človek,“ napísal Kaník.

Za človeka s veľkým č považuje Srholca aj líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič. Daniel Lipšic na Facebooku ocenil, že Anton Srholec celý svoj život stál na strane spravodlivosti. „Za komunizmu, za mečiarizmu aj v posledných rokoch, kedy prišiel podporiť protesty proti korupcii. Stál vždy na strane tých slabších a utláčaných. Nikdy sa nebál a nikdy nezaváhal. Pre mňa bol skutočným hrdinom. Dnes je už v nebi,“ uviedol Lipšic.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM