Jakub Forgács Regióny

Zvolen má nového prednostu: Stalo sa ním známe meno, ktoré sa na magistrát vracia po 13-tich rokoch

Po trinástich rokoch sa vracia na mestský úrad. Vtedy ho opúšťal ako viceprimátor, teraz prichádza ako nový prednosta. Pozrite, kto vo Zvolene obsadil atraktívny flek.

Ilustračný obrázok k článku Zvolen má nového prednostu: Stalo sa ním známe meno, ktoré sa na magistrát vracia po 13-tich rokoch
Zdroj: Dnes24.sk

Zvolen je bez riadneho prednostu od apríla, kedy uvedenú pozíciu opustil Stanislav Jalakša. Poverená zastupovaním bola odvtedy Anna Mazánová. Až do pondelka. Jozef Mikuš sa novej funkcie ujal predstavením zamestnancom mestského úradu. Prečo však bolo mesto štyri mesiace bez riadneho prednostu?

Balkovičová: Hľadala som dlho

„Hľadala som človeka spoľahlivého a pracovitého. Keďže ide o vedúceho celého úradu, musel mať riadiace schopnosti a skúsenosti zo samosprávy. Zároveň som hľadala autoritu, známeho a všeobecne váženého človeka. V neposlednom rade mal spĺňať víziu, s ktorou som nastúpila do úradu aj ja – otvorenosť voči verejnosti, slušnosť a služba obyvateľom mesta. Nuž, ľudí s podobným charakterom či životopisom zas vo Zvolene nie je až tak veľa. Hľadala som dlho, no oplatilo sa. Veľmi sa teším, že pán Mikuš prijal moju ponuku,“ uviedla primátorka mesta Lenka Balkovičová.

Jozef Mikuš je medzi Zvolenčanmi naozaj veľmi dobre známy. Stál pri zrode samosprávy, v rokoch 1990 – 2002 pôsobil ako poslanec mestského zastupiteľstva a člen Mestskej rady, v roku 1998 sa stal viceprimátorom. Ako poslanec NR SR sa vždy pasoval za politika so silnou väzbou k regiónu a k mestu. Podľa jeho slov prišiel čas pomôcť Zvolenu a jeho obyvateľom opäť aj inak ako len z pozície veľkej politiky.

"V samospráve sa dá urobiť veľmi veľa roboty za veľmi krátky čas. Na úrovni kraja, prípadne štátu trvá každý proces omnoho dlhšie,“ povedal. Mikuš môže porovnávať. Pôsobil v lokálnej politike, je poslancom veľkého aj krajského parlamentu. Bude však stíhať? „Celý život presadzujem obmedzenie počtu funkcií. a mienim v tom pokračovať. Už dnes otvorene hovorím, že v nastávajúcich parlamentných voľbách nebudem kandidovať za poslanca NR SR. Je však slušné voči voličom, aby som dokončil toto volebné obdobie. Ako prednosta budem do tej doby pôsobiť na polovičný pracovný úväzok. Pretože chcem byť slušný aj voči primátorke a úradu. Určite sa stane, že počas rokovaní NR SR nebudem vo Zvolene. Prečo by som mal byť za tento čas odmenený z mestskej kasy?,“ hovorí nový prednosta.

Teší sa dôvere zo strany primátorky

Samotná primátorka Balkovičová sa len prednedávnom vzdala postu poslankyne v BBSK. Čo hovorí na Mikušove pôsobenie v parlamente krajiny a v krajskom zastupiteľstve? „Jozef Mikuš môže pre mesto znamenať prínos aj v tejto otázke. Ako poslanec NR SR s výbornými kontaktmi vo veľkej politike môže byť nápomocný pri presadzovaní záujmov samosprávy. Ako poslanec vo VÚC zase bude hájiť Zvolen z krajskej úrovne. Po mojom opustení funkcie krajskej poslankyne som mala pocit, akoby Zvolen stratil kontakt s inštitúciami vyššieho územného celku," uviedla s tým, že menovaním Jozefa Mikuša za prednostu bude tento problém odstránený, čomu sa môže opäť len tešiť.

Jozef Mikuš sa zas teší dôvere zo strany primátorky, s podpornými stanoviskami ho tiež oslovilo hneď niekoľko poslancov mestského zastupiteľstva. Práve ich chce pozvať na stretnutie hneď v prvom týždni svojho pôsobenia v novej funkcii s cieľom spoznať ich a ich názory na fungovanie zvolenskej samosprávy. Detailne sa oboznámi s organizačnou štruktúrou úradu a stretne sa s vedúcimi jednotlivých odborov. „Až po dôkladnom oboznámení sa so situáciou na úrade môžem prísť s prvými iniciatívami,“ uviedol Mikuš na ohľadom svojich najbližších dní v novej funkcii.

Foto: ilustračné

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM