Barbara Dallosová Správy Zo Slovenska

Zvyšovanie cien nemá konca: Najbližšie si PRIPLATÍME za chlieb aj pečivo!

Vojna na Ukrajine urobila z pšenice vzácnu komoditu. Múka bude opäť drahšia a pocítime to už pri júlových nákupoch pečiva.

Ilustračný obrázok k článku Zvyšovanie cien nemá konca: Najbližšie si PRIPLATÍME za chlieb aj pečivo!
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Slovensko už niekoľko mesiacov bojuje so zdražovaním energií, pohonných hmôt aj potravín. A prognózy neveštia nič dobré. Ceny ďalej stúpajú a to aj u vecí, ktoré musíme kupovať takmer denne.

Rekordná cena múky

Pekári avizujú, že pečivo zdražie už od júla. Informuje o tom portál tvnoviny.sk. Pekárom najprv sťažovali prácu vysoké ceny energií, po vypuknutí vojny na Ukrajine pribudol aj problém s drahou pšenicou. To sa, pochopiteľne, odráža na cenách, za ktoré chlieb a rožky kúpime v obchodoch.

Šéf zväzu pekárov Milan Lapšanský pre portál uviedol, že tona múky najnovšie vyskočila na rekordných 540 eur. Podľa Lapšanského nájdeme nové cenovky na pečive už prvého júla.

Nedá sa presne povedať, ako nastavia ceny jednotlivé obchody a reťazce, predpokladá sa však, že pečivo zdražie o približne desať percent.

Ohrozený zdroj

Ukrajina je jedným z jej najväčších exportérov pšenice. Vojenský koflikt odstrihol mnohé dodávky, na ktoré sa Európa spoliehala. Počet obrobených polí na Ukrajine klesol od začiatku ruskej vojenskej invázie o štvrtinu. Podľa námestníka ukrajinského ministra poľnohospodárstva Tarasa Vysockyja by mala úroda pre domáce obyvateľstvo stačiť. S exportom je to už ale iné.

Poľnohospodárske podniky na Ukrajine neovplyvňujú len boje, ale aj ruská blokáda vývozu, ktorá spôsobuje pokles množstva plodín orientovaných na export. Poľnohospodári sa teraz spoliehajú na menej náročné plodiny, akými sú napríklad sójové bôby. Plocha pestovania sóje zostala aj napriek vojne takmer nezmenená.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM