ELA Správy Zo Slovenska

20 rokov v NATO: Sme v klube, ktorý nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna, tvrdí Čaputová

Členstvo v NATO poskytuje Slovensku bezpečnostné garancie na takej úrovni, aké by krajina jeho rozmerov nikdy nebola schopná sama dosiahnuť.

Ilustračný obrázok k článku 20 rokov v NATO: Sme v klube, ktorý nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna, tvrdí Čaputová
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Prezidentka Zuzana Čaputová to uviedla na návšteve Styčného tímu pre integráciu síl NATO (NFIU) v bratislavských Vajnoroch pri príležitosti piatkového (29. 2.) 20. výročia vstupu Slovenska do Aliancie.

„Toto naše rozhodnutie spred 20 rokov považujem za najdôležitejšie, pokiaľ ide o zabezpečenie istôt bezpečnosti a prosperity našej krajiny. Pretože sme v klube, ktorý nám poskytuje ochranu v súčasnosti aj do budúcna,“ vyhlásila prezidentka a hlavná veliteľka Ozbrojených síl SR.

Obranný klub

Čaputová hovorí o členstve v najsilnejšom obrannom klube. „Poskytuje nám to naozaj veľa garancií a veľmi konkrétnej potenciálnej pomoci, ak by bolo potrebné,“ zhodnotila pre médiá.

Poukázala napríklad pomoc spojencov pri zabezpečení vzdušného priestoru Slovenska. K perspektíve NATO poznamenala, že po vypuknutí ruskej agresie na Ukrajine Aliancia nikdy nebola zjednotená, tak ako teraz.

NFIU podľa prezidentky symbolizuje spoluprácu spojencov, členských krajín NATO, v duchu hesla jeden za všetkých, všetci za jedného.

Veliteľ NFIU Marián Kurilla vyzdvihol, že styčný tím po prvý raz v histórii navštívil prezident SR. Nielen minulosť, ale aj prítomnosť podľa neho potvrdzuje význam vstupu Slovenska do Aliancie. Vyzdvihol kľúčovú úlohu tímu styčného tímu.

Väčšina Slovákov súhlasí

Väčšina ľudí (47 percent) súhlasí s tým, že NATO prispieva k bezpečnosti Slovenska v čase ruskej agresie na Ukrajine. To, že neprispieva k bezpečnosti, si myslí 30 percent opýtaných a zvyšných 23 percent nemá na túto tému jasný názor. Vyplýva to z dát kontinuálneho prieskumu postoja obyvateľov „Ako sa máte, Slovensko?“.

Členstvo v NATO ako príspevok k bezpečnosti častejšie vidia muži, ľudia s vysokoškolským vzdelaním a obyvatelia Bratislavského, Prešovského a Trnavského kraja.

Najsilnejšie vnímali respondenti členstvo v NATO ako príspevok k našej bezpečnosti vo februári 2022, tesne po útoku ruských vojsk na Ukrajinu. Od februára 2022 bola v marci podpora NATO druhá najvyššia.

V septembrovej vlne výskumu respondenti odpovedali aj otázku postoja k členstvu v NATO. Na prelome augusta a septembra 2023 väčšina opýtaných súhlasila s členstvom SR v NATO. Päťdesiatpäť percent opýtaných buď vždy schvaľovalo členstvo alebo ho začalo podporovať po útoku ruských vojsk na Ukrajinu.

Prieskum realizovali od 11. do 15. marca na vzorke 1000 respondentov. Ide o sériu prieskumov, ktoré iniciovala prieskumná spoločnosť MNFORCE, komunikačná agentúra Seesame v spolupráci so Sociologickým ústavom Slovenskej akadémie vied (SAV) a Ústavom výskumu sociálnej komunikácie SAV.

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM