Barbara Dallosová Šport

5 mien, na ktoré môžu byť Žiarčania hrdí: Poznáte športovcov, ktorí nás preslávili široko-ďaleko?

Aj keď náš okres je známy najmä hutníckym priemyslom či baníckou tradíciou, dobré meno v ďalekých kútoch sveta mu robia aj jeho obyvatelia. Napríklad v oblasti športu. My sme vybrali piatich, ktorých by mal poznať každý našinec.

Ilustračný obrázok k článku 5 mien, na ktoré môžu byť Žiarčania hrdí: Poznáte športovcov, ktorí nás preslávili široko-ďaleko?
Zdroj: TASR

Jozef Pribilinec

Odštartujeme azda naznámejším menom. O Jozefovi Pribilincovi sa dá hovoriť ako o legende. Rodák z Kopernice sa stal juniorským majstrom Európy už v roku 1979 a v závere sezóny skončil na Svetom pohári na 20km v Eschborne (Holandsko) 10. Odvtedy už len zbieral ďalšie a ďalšie úspechy. Na Olympijskych hrách v Moskve prišiel do cieľa 20., na Majstrovstvách Európy 1982 v Aténach bol 2., ako aj na Majstrovstvách sveta 1983 v Helsinkách, no ešte v tom roku zvíťazil v Barcelone aj na Svetovom pohári v Bergene, v Stuttgarte 1986 získal titul majstra Európy, 1987 získal vo francúzskom Liévine aj halový, v Indianopolise bol 2., na Majstrovstvách sveta 1987 v Ríme 2. miesto a na Olympijských hrách v kórejskom Soule 1988 získal zlatú medailu.

Monika Kvaková

Hokejistka Monika Kvaková začínala na žiarskom ľade, dnes je hráčkou Slovana Bratislava. Monika pre žiarsky hokej znamenala dlhoročnú reprezentku, ktorá už absolvovala Univerziádu a Majstrovstvá sveta a pre samotných Žiarčanov aj prvého Olympionika, čo bolo významným miľníkom v histórií žiarskeho športu. Naša rodáčka nás totiž v roku 2010, ako 21-ročná, reprezentovala na zimnej olympiáde vo Vancouveri.

Maroš Molnár

Maroš Molnár začal s kariérou atléta, dnes je z neho vychytený kondičný tréner. Je akousi sivou eminenciou skvelých výsledkov iných a jeho meno má nielen v športových kruhoch svoju váhu. Stojí za úspechmi najlepších z najlepších. Spolupracoval s menami ako Daniela Hantuchová, Dominika Cibuľková, Naďa Petrovová, Yanina Wickmayerova, Ksenia Pervaková, Polona Hercogová, Janette Husárová, Michal Sersen, Miroslav Šatan, Ľubomír Višňovský, Filip Šebo, Jana Šeďová, Patrik Pollák a.t.ď.

Dušan Andrašovský

Rodený Žiarčan štartoval kariéru v neďalekom Zvolene. Okrem toho má ale talentovaný útočník za sebou pôsobenie v Trenčíne, Plzni, Pardubiciach, Zléme, vo švajčiarskom Neuchatel Young Sprinters a v Košiciach. Ako súčasť klubu HC Košice získal Dušan Andrašovský aj majstrovský titul. Metropolu východu neskôr opäť vymenil za Plzeň a následne presedlal na nemecký nemecký klube 1. EV Weiden.

Rudolf Čilík

Rudolf Čillík je odchovancom Športovej školy dorastu v Kremnici a najúspešnejším československým bežcom na lyžiach v 60. rokoch minulého storočia. Člen Baníka Kremnica štartoval na zimných olympijských hrách 1960 v Squaw Valley aj na majstrovstvách sveta v roku 1962 v Zakopanom a v roku v roku 1966 v nórskom Oslo. V rokoch 1957 – 1967 získal deväť individuálnych titulov majstra Československa a dva tituly pridal ako člen štafety Stredoslovenského kraja. Dlhé roky bol vedúcim bežcom a kapitánom československého reprezentačného družstva v behu na lyžiach. Počas svojho trénerského pôsobenia v TSM Kremnica vychoval niekoľko reprezentantov v behu na lyžiach. Bol dlhoročným predsedom úseku bežeckých disciplín a podpredsedom Slovenského lyžiarskeho zväzu i riaditeľom pretekov Biela stopa SNP. Pôsobil aj ako člen etickej rady Slovenského olympijského výboru. Od marca 2011 nesie bežecký štadión na Skalke pri Kremnici jeho meno.

Na fotke: Jozef Pribilinec

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM