ELA Zo zahraničia

Ak by Ukrajina ZANIKLA, maďarské Hnutie naša vlasť by si nárokovalo Zakarpatskú oblasť

Ak by vplyvom vojny zanikla Ukrajina, maďarské opozičné ultrapravicové Hnutie naša vlasť (Mi Hazánk Mozgalom) by si nárokovalo územie Zakarpatskej oblasti.

Ilustračný obrázok k článku Ak by Ukrajina ZANIKLA, maďarské Hnutie naša vlasť by si nárokovalo Zakarpatskú oblasť
Zdroj: Twitter.com/Clash Report

Vyhlásil to predseda hnutia László Toroczkai v sobotu vo výročnom prejave o stave krajiny, ktorý sprostredkoval server 24.hu, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Ambíciou hnutia podľa Toroczkaia je spolu s politickými partnermi prevziať moc v Maďarsku a napokon aj v Európskej únii porazením „globalistov“.

V súvislosti s vojnou na Ukrajine líder extrémistov vyjadril názor, že spôsobom ukončenia konfliktu je „okamžité prímerie, mier a mierové rokovania“.

Dodal, že ak by ukrajinská štátnosť v dôsledku vojny zanikla, tak by Hnutie naša vlasť bolo jedinou stranou v Maďarsku, ktorá by si nárokovala územie Zakarpatskej oblasti.

Toroczkai už v novembri 2022 vyzýval na úpravu hraníc, čo vyvolalo ostrú reakciu ukrajinského ministerstva zahraničných vecí.

„Výzva Lászlóa Toroczkaia na úpravu štátnych hraníc je neprijateľná. Vyzývame maďarskú vládu, aby odsúdila takéto nezodpovedné prejavy, ktoré podkopávajú bilaterálne vzťahy a nezodpovedajú duchu dobrého susedstva,“ reagoval vtedy na Facebooku hovorca ukrajinského rezortu diplomacie Oleh Nikolenko.

Toroczkai pri príležitosti poľského Dňa nezávislosti v novembri 2021 na Twitteri zaželal Poľsku, aby malo s Maďarskom opäť spoločnú hranicu.

K svojmu príspevku pripojil historickú fotografiu z roku 1939, keď Maďarsko okupovalo terajšiu Zakarpatskú oblasť na Ukrajine. Fotografia zachytáva, ako si na hraniciach podávajú ruky Maďar s Poliakom.

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM