Svet

Autá do šrotu nepatria. Dajú sa využiť pri výrobe tašiek, kabeliek i obuvi!

Životnému prostrediu osožný postoj, ktorý pri troche nápaditosti a zručnosti dokáže vo finále ponúknuť naozaj pútavé a praktické výrobky, to je filozofia, ktorá sa už dostala do povedomia verejnosti.

Angličtina pozná všeobecne uznávaný pojem upcycling ako využívanie použitých materiálov na výrobu nových vecí. Ak máte doma zbytočné kúsky šatstva, plastov, látky ale i malé časti z bicyklov či dokonca áut, je tu inšpirácia, ako ich využiť.

V celosvetovom meradle je hneď niekoľko spoločností, ktoré sa zaoberajú využívaním materiálov z automobilového priemyslu v tom textilnom. My sa pozrieme na päť z nich.

Alchemy Goods

Zakladateľ spoločnosti Alchemy Goods Eli Reich začal predávať vrecia. Pomohla k tomu náhoda, keď mu niekto jedno z kúpených (určených na staré pneumatiky) odcudzil. Namiesto toho, aby si zadovážil náhradu, rozhodol sa vrecia začať vyrábať sám, a keďže sa fantázii medze nekladú, za materiál si vybral práve duše z pneumatík. Nápad prerazil, spoločnosť zo Seattle Alchemy Goods navyše aktuálne rozšírila svoj záber a produkuje aj tašky, batohy, peňaženky, opasky i obuv.

Keen

Táto firma má jasnú ideu – recykláciou k väčšej podpore životného prostredia a v rámci tejto myšlienky je tu potom aj ďalšie využitie najrôznejších vecí. Špecifikom Keenu je využívať vyradené airbagy, ktoré tak nekončia niekde na skládke odpadu, ale ako tašky na pleciach žien i mužov. Airbag je odolný voči vode, ľahký, po konečnej fáze spracovania máte pred sebou zaujímavé vkusné tašky, kabelky a vaky.

PREČÍTAJTE SI: KURIOZITA DŇA: Ako ufón na návšteve na Zemi. Pánska móda bude o rok bizarná

SoleRebels

Použité pneumatiky používa aj spoločnosť z Etiópie SoleRebels a to na výrobu lacných a odolných topánok. Doma si dokonca vyslúžila prívlastok Nike afrického kontinentu, keďže svoju činnosť začala špecializovať na športovú obuv. Práve podrážky sú vyrábané z vyradených duší opotrebovaných pneumatík.

The Weld House

Stoly, konferenčné stolíky i umelecké predmety sa dajú vyrobiť aj z častí karosérií áut. A práve na to sa špecializuje The Weld House sídliaca v USA.

Platinum Dirt

A čo takto bunda z autosedačky? Platinum Dirt sa snaží ešte o čosi posunúť hranice recyklovania i módy využitím starých sedačiek. Ide o kvalitné kožené bundy, veď materiál pochádza od známych značiek ako sú Mercedes-Benz, Cadillac, Volvo či BMW. Ak by ste ale o takýto výrobok mali záujem, priplatíte si. Najlacnejšia bunda totiž stojí takmer 900 eur.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM