Rastislav Búgel Zo Slovenska

Chcete si ZNÍŽIŤ dane nákupom bločkov cez internet? BACHA! Môžete skončiť za mrežami

Je tu čas podávania daňových priznaní. Tisíce Slovákov sa pokúšajú znížiť dane, ktoré musia zaplatiť štátu. Stúpajú pri tom na veľmi tenký ľad.

Ilustračný obrázok k článku Chcete si ZNÍŽIŤ dane nákupom bločkov cez internet? BACHA! Môžete skončiť za mrežami
Zdroj: TASR/František Iván , Pexels.com

Termín podania daňového priznania sa nezadržateľne blíži. Každoročne sa však vynoria aj špekulanti, ktorí sa snažia znížiť sumu dane, ktorú musia zaplatiť.

Jedným z rozšírených spôsobov je aj nákup bločkov cez internet. V tomto období sa čoraz častejšie objavujú inzeráty, ktoré ponúkajú pokladničné bločky z čerpacích staníc. Ako upozorňuje portál noviny.sk, mnohí ľudia si však neuvedomujú, že vďaka tomu môžu dokonca skončiť za mrežami .

Hrozí vám basa

„Čím vyššie náklady, tým nižšia daň a odvody. Práve na tomto princípe fungujú niektorí podnikatelia. Špekulanti využívajú na fiktívne navyšovanie nákladov práve pohonné hmoty,“ informuje server.

Funguje to tak, že špekulant si vykáže aj kilometre, ktoré nenajazdil. Bločky za benzín či naftu si neskôr kúpi práve vďaka inzerátom.

Ako upozorňuje portál, v prípade, že si takto podnikateľ skráti daňovú povinnosť o viac ako 266 eur, ide o trestný čin!

Rovnako je za trestný čin považovaný aj predaj bločkov cez internet. A problémy hrozia aj človeku, ktorý bločky niekomu daruje.

„Náš trestný zákon okrem páchateľa trestného činu pozná aj takzvaného účastníka. Tento účastník je rovnako zodpovedný ako ten kto trestný čin pácha,“ povedala pre noviny.sk advokátka Zuzana Moravčíková Kolenová.

„Pokiaľ by predajca bločkov vystupoval aj ako dodávateľ alebo sprostredkovateľ voči odberateľom pokladničných dokladov, bude v prípade DPH niesť aj zodpovednosť za vystavenie fiktívnej zjednodušenej faktúry s povinnou úhradou dane na nej uvedenej s príslušnou sankciou,“ vysvetľuje hovorkyňa Finančnej správy SR Drahomíra Adamčíková.

Pravosť musí dokázať

Aktuálne každá druhá kontrola finančnej správy končí nálezom a pokutou. Ak podnikateľ nepreukáže opodstatnenosť daňových výdavkov alebo odpočítania dane, pokladničné doklady mu neuznajú, daň bude musieť doplatiť a hrozí mu aj sankcia.

Netreba zabúdať, že podnikateľ musí finančnej správe preukázať, že bločky v účtovníctve využil za účelom pracovných ciest a podnikania. Pomôcť môže kniha jázd.

Tisíce prípadov ročne

Finančná správa ročne odhalí tisíce prípadov pokusov o znižovanie príjmov podnikateľov. Falošné bločky môžu odhaliť aj tzv. krížovou kontrolou. „Čiže pôjde k subjektu, ktorý je uvedený ako vystavovateľ faktúry či bločku. Má právo prísť k nemu do prevádzky, vstúpiť na jeho pozemok, požiadať aby mu boli predložené účtovné doklady, registračná pokladňa,“ vysvetlila pre server Marcela Bošková zo Slovenskej komory daňových poradcov.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM