ELA Zo zahraničia

Covid-19 aj po rokoch ÚTOČÍ! Pozor, najnovší variant má 2 nové PRÍZNAKY

Svet si ani po rokoch úplne nevydýchol od covidu. Naďalej sa šíria nové varianty, ktoré mutujú a majú rôzne príznaky.

Ilustračný obrázok k článku Covid-19 aj po rokoch ÚTOČÍ! Pozor, najnovší variant má 2 nové PRÍZNAKY
Zdroj: pixabay.com/sk / CC0 1.0

Najnovšie dáta britského štatistického úradu odhaľujú, že ľudia mimo obvyklých symptómov ako sú nádcha, kašeľ, bolesti hlavy či slabosť tiež uvádzajú problémy so spánkom a úzkosťou, uviedol denník The Mirror.

Svetom sa aktuálna šíri najrozšírenejší variant JN.1, ktorý sa podľa biochemika a imunológa Zdenka Hela čoskoro stane úplne dominantným.

Zatiaľ čo „prvý“ covid sa vyznačoval najmä stratou chuti a čuchu, tento aktuálny variant okrem kašľu, výtoku z nosa, bolesti hrdla a únavy sa prejavuje aj inými príznakmi.

JN.1

JN.1 sa aktuálne šíri nielen v Spojených štátoch, ale už aj v Španielsku, Portugalsku a Francúzsku. Registrujú ho aj v Českej republike. Podľa odborníkov by tento nový variant mohol byť vážnym problémom.

„Patrí medzi variantmi omikrónu. Pre tie nové, vrátane JN.1, je typické rýchlejšie šírenie, zároveň ale nemajú vážnejší klinický priebeh ako tie predchádzajúce,“ uviedol bývalý český minister zdravotníctva Roman Prymula v rozhovore pre TN.cz.

Na rozdiel od už známych symptómov sa pri tomto type objavujú problémy so spánkom a úzkostné stavy. Nový variant má byť navyše podľa dosiaľ získaných informácií prenosnejší než tie predošlé.

Dlhšia liečba alebo ťažší priebeh

Symptómy nakazenia sú pri JN.1 teda podobné, ako pri iných variantoch. „Symptómy sa zvyčajne dajú liečiť svojpomocne, no ak sa objavia závažnejšie príznaky, ako je dýchavičnosť, mali by ste vyhľadať lekársku pomoc,“ uviedol lekár Nighat Arif pre portál Independent.

Podľa imunologičky z University od Manchester, Sheeny Cruickshankovej, môže liečba po nákaze JN.1 trvať dlhšie, než po iných variantoch koronavírusu. Aj priebeh choroby môže byť vážnejší.

„Zdá sa, že mutácia JN.1 má potenciál lepšie sa uchytiť v ľudských bunkách, vďaka čomu nás účinnejšie nakazí," uviedla Cruickshanková, podľa ktorej bude pre náš imunitný systém ťažké sa tejto mutácie zbaviť.

JN.1 bol prvýkrát objavený v auguste v Luxembursku, odvtedy sa podľa Agentúry pre zdravotnú bezpečnosť Spojeného kráľovstva rozšíril najmenej do 12 krajín vrátane Európy.

Ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM