ELA Správy Zo Slovenska

Dankovi ľudia z SNS: 14-miliónový raketový nákup raketových systémov tesne po voľbách?!

Zvolený poslanec Jaroslav Naď z OľaNO upozornil, podľa jeho slov, na podivný biznis ministerstva obrany pod vedením odchádzajúceho Petra Gajdoša (SNS).

Ilustračný obrázok k článku Dankovi ľudia z SNS: 14-miliónový raketový nákup raketových systémov tesne po voľbách?!
Zdroj: Eurospike

Jaroslav Naď (OľaNO), o ktorom sa hovorí, že je jedným z možných budúcich ministrov obrany, na sociálnej sieti v pondelok 9. marca upozornil na izraelský článok.

Raketový nákup?

„Dostal som dnes takýto odkaz na izraelský článok, že Ministerstvo obrany SR údajne nakúpilo rakety Spike za desiatky miliónov eur. Akože to naozaj? Čo je toto za biznis? Tesne pred voľbami? Kvôli čomu? Kto zobral mastné provízie? Som zvedavý na stanovisko ministerstva, ale že veľmi rýchlo,“ napísal na sociálnej sieti.

Naď nerozumel, že ak ide o dlhodobý projekt rezortu, prečo ho uzavreli až po voľbách. Rezort obrany do vymenovania novej vlády ešte vedie Peter Gajdoš (SNS). Avšak v čase, keď sa Andrej Danko už pomaly „porúčal“ nielen z vlády, ale SNS po voľbách dostal za brány parlamentu, jeho nominanti na ministerstve obrany sa podujali na dokončenie dôležitého obchodu. O nákupe písali len pár dní po našich parlamentných voľbách viaceré zahraničné médiá.

Ako informuje popredný online magazín Army recognition, Slovensko sa kúpou ultramoderných rakiet stalo len treťou členskou krajinou NATO, ktorá sa takto „vyzbrojila“.

Nákupy na ministerstve má pod sebou Ján Hoľko, dlhoročný obchodník, priateľ a chránenec predsedu SNS Andreja Danka. Jeho meno sa objavilo vo viacerých sporných súvislostiach už v roku 2018. „Ján Hoľko si touto zmenou ešte viac posilnil svoj vplyv. Na ministerstve má také postavenie, že ho nie je možné obísť pri väčšine kľúčových rozhodnutí. Rozhoduje o tom, aké informácie sa k ministrovi dostanú, rozhoduje aj o tom, akí ľudia budú pracovať v ministrovej kancelárii,“ hovoril v tom čase obranný analytik Jaroslav Naď, ktorý na organizačnú zmenu na ministerstve vtedy upozornil. V máji 2019 hrozila kvôli Hoľkovi koaličná kríza. Šéf služobného úradu ministerstva obrany Ján Hoľko bol neprijateľný pre koaličných partnerov Smer-SD a Most-Híd na pozíciu riaditeľa NBÚ. Do pozície ho navrhoval jeho sused Andrej Danko.

V utorok (10. marca) podvečer ministerstvo obrany nákup pre TASR potvrdil, s tým, že sa uskutočnil cez štruktúry NATO (program NSPA – NATO Support and Procurement Agency).

Logické vyústenie

Ministerstvo obrany (MO) SR obstaralo prostredníctvom agentúry NSPA (NATO Support and Procerurement Agency) protitankový raketový systém Spike a strely LR2 piatej generácie v hodnote zhruba 14 miliónov eur. Dodané majú byť do 24 mesiacov. Pre TASR to uviedla hovorkyňa MO SR Danka Capáková.

„Objednanie je logickým vyústením procesu modernizácie protitankových raketových systémov Ozbrojených síl (OS) SR prednostne pre jednotky vyčleňované na plnenie úloh špeciálnych síl, ťažkej brigády a do NATO Readiness Initiative (NRI),“ objasnila hovorkyňa.

Súčasťou objednávky je 100 kusov rakiet LR2, 10 odpaľovacích zariadení a jeden trenažér. Zmluvu rezort uzavrel so spoločnosťou Eurospike.

„V kontexte, že NSPA sumarizuje objednávky raz ročne v termíne október až december a doba dodávky je 24 mesiacov, neprijatie rozhodnutia by oneskorilo celý proces modernizácie, a to minimálne o jeden rok,“ uviedla Capáková.

Obstarávanie prostredníctvom agentúry NSPA opísala hovorkyňa ako jednu z najtransparen­tnejších foriem. „Spoločné obstaranie viacerých krajín NATO a Partnerstva pre mier (PfP) znižuje celkové náklady asi o 15 až 20 percent, zároveň je ďalšou úsporou asi 20 percent z ceny, nakoľko NSPA je oslobodené od DPH,“ načrtla.

Projekt modernizácie

Projekt modernizácie protitankových raketových systémov začal podľa rezortu obrany na základe požiadavky OS SR už v roku 2013. Štúdia realizovateľnosti, spracovaná expertnou skupinou MO SR a OS SR, bola schválená v októbri 2016.

Požiadavke ozbrojených síl na systém minimálne 4. generácie vyhovel systém PTRS Spike so strelou LR2 (5. generácia), ktorý následne prešiel skúškami. V súčasnosti majú ozbrojené sily k dispozícii len druhú generáciu protitankových kompletov.

Ako ďalej uviedla Capáková, na samite NATO v Bruseli v roku 2018 minister obrany podpísal memorandum o porozumení, na základe ktorého SR pristúpila k iniciatíve NATO k spoločnému obstarávaniu munície Land Batlle Decisive Munition (LBDM) a následne sa stala v júni 2019 členom podskupiny Air-to Ground (A2G) Precission Guidet Munition (PGM), ktorého súčasťou je aj protitankový raketový systém Spike.

Systém je integrovaný do veže TURRA 30, ale aj do väčšiny na súčasnom trhu dostupných veží. Koncepčne sa s týmto systémom podľa hovorkyne ráta pri projektoch bojových ozbrojených vozidiel 8 × 8, 4 × 4, nových pásových vozidiel, aj ako s výhodným systémom pre jednotky pozemných síl a Síl pre špeciálne operácie OS SR.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM