Regióny

Dnes je Svetový deň hepatitídy

Má za cieľ rozšíriť povedomie občanov o vírusových hepatitídach

Ilustračný obrázok k článku Dnes je Svetový deň hepatitídy
Zdroj: Ilustračné foto

Dnešný dátum 28. júl je Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) vyhlásený za Svetový deň hepatitídy (World Hepatitis Day). Tento termín nebol vybraný náhodne. V tento deň sa v roku 1925 narodil americký lekár Baruch Blumberg, ktorý odhalil výrus hepatitídy B a následne sa podiela na vývoji vakcíny proti tejto chorobe.

Globálne sa lieči iba jedno percento infikovaných ľudí

Rozdeľujú sa do viacerých typov, ktoré označujeme veľkými písmenami abecedy A, B, C, D, E. V súčasnosti postihujú asi 400 miliónov ľudí, čo je 10-krát viac, než je počet ľudí infikovaných vírusom HIV. Na celom svete zomiera ročne v súvislosti s týmto ochorením asi 1,4 milióna ľudí. „Odhaduje sa, že globálne len asi 5 percent ľudí s chronickou hepatitídou vie o svojom ochorení a len 1 percento sa lieči. Pritom je k dispozícii účinná liečba, ale aj účinné očkovanie na zabránenie vzniku hepatitídy B. Až 90 percent hepatitíd typu C sa dá tiež úspešne liečiť. Reálny je aj záväzok, že do roku 2030 bude ohrozenie verejného zdravia hepatitídou eliminované. Vyžaduje to však systematickú pozornosť a akčnosť, aby sa štáty usilovali o čo najvyššiu zaočkovanosť proti hepatitíde typu B a zabezpečili potrebnú liečbu tým, čo na hepatitídu B aj C ochoreli . Potrebná je aj osveta, aby ľudia hepatitídu poznali a vedeli, ako sa jej brániť“ uviedla k téme MUDr. Mária Avdičová, vedúca Odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.

Dodáva, že vlani bolo v SR zaznamenaných 1838 ochorení na všetky druhy hepatitíd, čo predstavuje medziročne vzostup o 26,6 percenta. Podieľa sa na tom hlavne vírusová hepatitída (žltačka ) typu A (1362 prípadov), keď v priebehu roka 2016 došlo k vzostupu až o 54 percent. Výskyt žltačky typu A bol v priebehu roka 2016 zaznamenaný vo všetkých krajoch SR s významnými topologickými rozdielmi. Najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná v Košickom, Banskobystrickom a Prešovskom kraji. Najvyšší medziročný nárast bol v Košickom a Banskobystric­kom kraji.

Cieľom je rozšíriť povedomie občanov

Svetový deň hepatitídy má cieľ rozšíriť povedomie občanov o vírusových hepatitídach, jej druhoch, možnostiach prenosu, ako aj o prevencii a liečbe tohto celosvetovo rozšíreného ochorenia. Dôležité je vedieť, že vírusy hepatitídy typu B, C a D sa prenášajú telesnými tekutinami najmä krvou (drogy, sexuálny kontakt, prenos z matky na dieťa pri pôrode, tetovanie, piercing). Vírus hepatitídy D je špecifický tým, že sa množí len v prítomnosti vírusu hepatitídy B v organizme. V prevencii je dôležité byť verný, vyvarovať sa zákrokom v neznámych tetovacích zariadeniach, nepodľahnúť drogám a v prípade hepatitídy typu B byť zaočkovaný.

Vírusy hepatitídy A a E sa prenášajú tzv. fekálno-orálnym spôsobom, tj. konzumáciou kontaminovanej vody či potravín alebo zanesením vírusu do úst špinavými rukami. V prevencii platí najmä dodržiavanie osobnej hygieny, umývanie rúk najmä pred jedlom a k dispozícii je aj účinná očkovacia látka. Na rozdiel od hepatitídy typu A, ktorá sa môže prenášať z človeka na človeka, interhumánny prenos pri hepatitíde typu E sa pripúšťa pri genotypoch vírusu, ktoré sa vyskytujú mimo Európy, tj. pri importovaných prípadoch najmä z exotických krajín (napr. Afrika). V Európe sa ochorenie správa ako zoonóza, t.j. prenáša sa nedostatočne tepelne upraveným  bravčovým a diviačim mäsom. V prevencii platí umývanie rúk po manipulácii so surovým mäsom a jeho dostatočná tepelná úprava ( 72 stupňov Celzia 10 minút).

Siedmou najčastejšou príčinou smrti

Prvý Svetový deň hepatitídy (SDH) sa konal 19. mája 2008. Hlavným globálnym organizátorom SDH je Svetová aliancia hepatitídy, spolu s WHO a mnohými partnermi. Aliancia je dnes prítomná vo viac než 80 krajinách sveta a združuje viac než 230 členských organizácií. Na rozličných aktivitách sa zúčastňuje niekoľko miliónov ľudí vo viac než 100 krajinách sveta. Dôvodom tohto globálneho úsilia je celosvetová závažnosť vírusových hepatitíd. Uvádza sa, že na akútnu hepatitídu A ochorie ročne viac než 1,4 milióna osôb, na chronickú hepatitídu B trpí viac než 240 miliónov a na chronickú hepatitídu C viac než 150 miliónov ľudí všetkých vekových kategórií. Vírusové hepatitídy sú v globálnom meradle siedmou najčastejšou príčinou smrti. 

Sme jednou z prvých krajín od zavedenia očkovania

Slovensko má v systematickom boji s vírusovými hepatitídami, osobitne s hepatitídou C a hepatitídou B, pozoruhodnú, mimoriadne dobrú tradíciu. A to aj v medzinárodnom porovnaní. Ako jedna z prvých krajín začalo Slovensko zavádzať očkovanie proti VHB zdravotníckych pracovníkov a iné osoby v riziku a od roku 1998 bolo toto očkovanie zaradené do Národného imunizačného programu ako povinné očkovanie dojčiat.

Existuje prepracovaný systém starostlivosti o pacientov, celoštátna sieť odborných hepatologických ambulancií (vrátane ambulancií infekčného lekárstva a gastroentero­lógie), dobrá komunikácia a spolupráca zo strany zdravotných poisťovní, veľmi dobrá dostupnosť špecializovanej diagnostiky i najmodernejších liekov. Ako v jednej z prvých krajín na svete bola na Slovensku uznaná existencia hepatológie ako samostatného odboru, pracujú odborné pracovné skupiny výboru Slovenskej hepatologickej spoločnosti SLS. Veľmi záslužnú činnosť vyvíjajú organizácie pacientov – HepHelpKlub a Šanca pre pečeň, s aktívnym zastúpením a činnosťou aj v európskom meradle (ELPA).

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM