Aktualizované Politika

Fico VYLÚČIL prípadnú účasť slovenských vojakov na území Ukrajiny

Slovensko nebude na bilaterálnej báze ponúkať Ukrajine možnosť spolupráce v podobe účasti slovenských vojakov na území Ukrajiny.

Ilustračný obrázok k článku Fico VYLÚČIL prípadnú účasť slovenských vojakov na území Ukrajiny
Zdroj: TASR/František Iván , TASR/Martin Baumann

Vyhlásil to premiér Robert Fico (Smer-SD) po pondelkovom rokovaní vlády. Na postoji, s ktorým ide Fico na rokovanie európskych lídrov do Paríža, sa zhodli koaliční partneri.

Slovensko podľa jeho slov vylučuje prípadnú účasť slovenských vojakov na území Ukrajiny.

Vláda bude rešpektovať, pokiaľ k tomuto kroku pristúpi niektorý z členských štátov EÚ a NATO.

Fico zopakoval, že konflikt u našich východných susedov nemá vojenské riešenie. Slovensko sa bude podľa neho naďalej orientovať na pomoc civilného a nesmrtiaceho charakteru. Vláda chce naďalej pomáhať Ukrajine pri odmínovaní.

Bez zbraní a munície

„Uvažuje sa o ďalších strojoch, ktoré by mohli pomôcť. Je to nesmrtiaca pomoc,“ dodal s tým, že Slovensko bude pomáhať, „pokiaľ ide aj o tréning ľudí tu na Slovensku“. Deklaruje, že Slovensko nebude na Ukrajinu posielať žiadne zbrane ani náboje.

V Paríži sa má podľa Fica rokovať o „novej kvalite, novom rozsahu podpory Ukrajiny v nasledujúcom období.“ Tézy rokovania svedčia podľa neho o tom, že na Ukrajine to ani zďaleka nejde tak, ako sa očakávalo.

Eskalácia napätia

Predseda parlamentu a líder koaličného Hlasu-SD Peter Pellegrini sa plne stotožňuje s postojom vlády, že Slovensko na základe bilaterálnej dohody nepošle na územie Ukrajiny žiadneho svojho vojaka. Zároveň súhlasí, aby pomoc Slovenska Ukrajine pokračovala ako doteraz. Uviedol to po pondelkovom rokovaní vlády a zasadnutí Bezpečnostnej rady SR.

„V prípade, že dôjde k takémuto posunu a na Ukrajine budú umiestnené vojenské systémy, obsluhované vojakmi z cudzích krajín, to osobne považujem za eskaláciu napätia. Takže plne podporujem vládu v postoji, že Slovensko nepošle na Ukrajinu žiadneho vojaka, ale bude naďalej pokračovať v rozumnej a konštruktívnej spolupráci ako doteraz,“ uviedol. Považuje za chybu, že v materiáli nebola ani zmienka o začatí mierových rokovaní.

S postojom súhlasí aj Danko

V prípade, že by jednotlivé vlády posielali individuálne na Ukrajinu svojich vojakov, hrozilo by bezpečnostné riziko. Vyplýva to z vyjadrenia lídra SNS a podpredsedu parlamentu Andreja Danka po pondelkovom rokovaní vlády. Stotožňuje sa s postojom premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o vylúčení účasti slovenských vojakov na Ukrajine, s ktorým ide na rokovanie európskych lídrov do Paríža.

„Verím, že premiér má podporu väčšiny tohto národa a že si všetci uvedomujeme bezpečnostné riziko, ktoré by z individuálnych dobrodružstiev jednotlivých vlád, ak by tak konali a posielali by tam vojakov, hrozilo nám všetkým, pretože nič horšie ako, nedajbože, ohrozenie našej kolektívnej bezpečnosti by sa nemalo stať,“ poznamenal.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Obávam sa, že Západ ide na Ukrajine do najhoršieho riešenia. Preto pred narýchlo zvolanou bojovou poradou v Paríži, na ktorej zajtra budem, zvolávam bezpečnostné, vládne a politické zložky štátu.

Posted by Robert Fico on Sunday, February 25, 2024
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM