Martin Sýkora Správy Rôzne Zo Slovenska

Je ich opäť o niečo menej: Prídu na to, čo sa deje s kamzíkmi v Tatrách?

Už v najbližších dňoch čaká Tatry jesenná kamzičia inventúra, ktorá ukáže, koľko jedincov bude zimovať nielen na slovenskej, ale i poľskej strane národného parku.

Ilustračný obrázok k článku Je ich opäť o niečo menej: Prídu na to, čo sa deje s kamzíkmi v Tatrách?
23
Galéria
Foto: Marcel Tobis

Kamzíkov ubudlo

Vlani na jeseň narátali v Tatrách 1 263 jedincov, po náročnej zime, ktorá dala kamzíkom zabrať, však ich počet klesol pod tisíc kusov. Počas pravidelného jarného sčítania zaregistrovali na oboch stranách národného parku len 989 kamzíkov. „V porovnaní s uplynulými rokmi bol pozorovaný nižší počet novonarodených mláďat, ale je predčasné povedať, či ich je skutočne menej, alebo neboli všetky kamzíčatá v členitom teréne nájdené. Viac nám napovie jesenné spočítanie, kedy už mláďatá podrastú a budú pohybovo aktívnejšie,“ okomentoval výsledky ostatnej kamzičej inventúry zoológ Štátnych lesov TANAP-u Jozef Hybler.

Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Kamzíky, šelmy a dravce

Zamestnanci Štátnych lesov TANAP-u by mali do terénu vyraziť už zajtra (18.10.), spoločne s pracovníkmi Správy TANAP-u a PIENAP-u, ako aj kolegami z poľského Tatrzańskiego Parku Narodowego a ďalšími dobrovoľníkmi budú kamzíky rátať ešte aj na druhý deň. „Dvojdňové sčítanie, počas ktorého sa aj do odľahlých, nesprístupnených častí dolín vyberie okolo dvesto ľudí, by nám malo zaručiť presnejšie výsledky. Pri takejto akcii nie je núdza o zaujímavé pozorovania aj ostatných druhov živočíchov vrátane šeliem, dravých vtákov či murárikov červenokrídlych, počas sčítania už boli dokonca pozorované útoky orla na nepozorné medvieďa, dokonca strhnutie kamzíka rysom. Neraz sa nájde kadáver uhynutého kamzíka, ktorý ďalej poslúži na vedecko-výskumné účely. To sú vedľajšie, nemenej potrebné pozorovania či nálezy, ktoré vždy okorenia toto najstaršie medzinárodné spočítanie zveri na svete,“ doplnil zoológ.

Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Tisícka je štandard

Počty kamzíkov neustále kolísali. Príčinou bolo najmä pytliactvo, vyrušovanie návštevníkmi v ich prirodzených lokalitách výskytu či prelety vrtuľníkov, z prírodných vplyvov napríklad neskorý jarný sneh, klimatické zmeny a vplyv ťažkých kovov. Koncom 90. rokov minulého storočia klesol počet kamzíkov až na hranicu dvesto kusov. Zásluhou opatrení (vynášky soli, prikrmovanie jarabinou v čase potravinovej núdze) a pravidelnými kontrolami zo strany správcov územia sa ich počty postupne opäť zvýšili až nad hranicu tisíc jedincov. Zatiaľ maximum narátali na jeseň 2014, kedy do sčítacích hárkov zapísali 1 389 jedincov.

Zdroj: Štátne lesy TANAP-u
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM