MI Cestovanie

Je to možné? Ukrajina zaradila Slovensko medzi rizikové krajiny

Od 1. augusta budú musieť občania Slovenska prichádzajúci do Ukrajiny absolvovať povinnú karanténu. Do rovnakého vreca hodil Kyjev aj Maďarov a tí už protestujú.

Ilustračný obrázok k článku Je to možné? Ukrajina zaradila Slovensko medzi rizikové krajiny
Zdroj: TASR

Hoci počet prípadov Covid-19 i tempo šírenia tejto nákazy je na Ukrajine podstatne vyššie ako na Slovensku, Kyjev sa rozhodol zaradiť Slovensko do zoznamu červených krajín. A v rovnakej kategórii skončili aj Poliaci a Maďari. Tým sa to vonkocom nepáči a nechápu dôvod.

Zlé čísla

Pravdou je, že epidemiologická situácia na Slovensku sa v posledných týždňoch zhoršuje. Posledné prírastky nakazených koronavírusom sú v desiatkach a pribúda aj hospitalizovaných pacientov. Ukrajina to vyhodnotila ako riziko a chce sa pred Slovákmi chrániť:

“Slovenská republika od 1. augusta 2020 patrí medzi krajiny s vysokou mierou nákazy, je zaradená medzi krajiny červenej zóny,” uvádza portál slovenského ministerstva zahraničných vecí.

Slováci, ktorí prichádzajú na Ukrajinu, musia mať so sebou negatívny výsledok testu na COVID-19. Nesmie byť starší ako 48 hodín.

V prípade, že cestujúci príde bez testu, bude musieť podstúpiť štátnu alebo domácu karanténu. Môžu si vybrať, či pôjdu do ukrajinských štátnych zariadení, alebo si zvolia samoizoláciu pomocou elektronickej služby Zostaň doma.

Ukrajinci poskytujú aj niekoľko výnimiek z povinnej karantény: “Opatrenie o štátnej alebo domácej karanténe sa nevzťahuje na zamestnancov zahraničných zastupiteľských úradov; rušňovodičov; vodičov nákladnej dopravy, pilotov, členov posádky lietadla, posádku v lodnej nákladnej doprave,” približuje slovenské ministerstvo zahraničných vecí.

Je to zlé rozhodnutie

Maďarský portál Hungary Today píše, že do zoznamu červených krajín zaradili Ukrajinci aj Poliakov a Maďarov. Maďarské kultúrne združenie KMKSZ nechápe, ako k takémuto rozhodnutiu mohol Kyjev dospieť.

“Všetky tieto krajiny (Maďarsko, Poľsko, Slovensko) majú podľa Svetovej zdravotníckej organizácie i ďalších prestížnych inštitúcií lepšiu epidemiologickú situáciu ako Ukrajina,” uvádza zo stanoviska KMKSZ Hungary Today.

Svedčia o tom aj fakty. Na Ukrajine je aktuálne viac ako 75 tisíc potvrdených prípadov Covid-19 a 1788 obetí. Denný prírastok sa nepočíta v desiatkach, ale naposledy 4. augusta predstavoval 1271 nových prípadov.

Preto maďarské združenie považuje ukrajinské rozhodnutie zaradiť tieto krajiny na červený zoznam ako “nesprávne a profesionálne nepodložené,” uvádza Hungary Today. Pre úplnosť treba dodať, že rovnaké opatrenie platí na Slovensku aj opačne – Ukrajina nie je zaradená na zoznam bezpečných krajín z hľadiska rizika nákazy koronavírusom.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM