ELA Politika

Kauza horúceho čaju páli: Po vyhadzove námestníčky pre ošetrovateľstvo sa skloňuje DEMISIA

Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) vyzvala na sociálnej sieti predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina), aby okamžite odstúpil z funkcie.

Ilustračný obrázok k článku Kauza horúceho čaju páli: Po vyhadzove námestníčky pre ošetrovateľstvo sa skloňuje DEMISIA
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Námestníčka pre ošetrovateľstvo v Univerzitnej nemocnici – Nemocnici svätého Michala v Bratislave Mária Idešicová po kauze, týkajúcej sa konfliktu predsedu NR SR, končí vo svojej funkcii. Ide o tzv. „čajovú kauzu“, keď si nočné návštevy predsedu parlamentu v nemocnici „pomýlili“ zdravotné sestry s hotelovým personálom a prišli k ostrej výmene názorov.

Idešicová tvrdí, že problémy s jej prácou sa objavili až po hospitalizácii šéfa parlamentu. Idešicová odpracovala v nemocnici 35 rokov, ako námestníčka pôsobila od roku 2002. Rezort vnútra, pod ktorý nemocnica spadá, reagoval, že personálne zmeny sú bežnou súčasťou procesov v súkromnej aj štátnej sfére.

Vyhadzov po 35 rokoch

Podľa názoru prepustenej námestníčky si za objektívne a spravodlivé konanie vyslúžila vyslovenie nedôvery generálnym riaditeľom nemocnice Branislavom Delejom, na základe čoho sa rozhodla ukončiť pracovný pomer.

„Osobne nemám záujem pracovať v prostredí, v ktorom nemôžem svoju činnosť vykonávať v zmysle zákona, podľa najlepšieho vedomia a svedomia, ale iba na základe pokynov konkrétnych osôb, ktoré v niektorých prípadoch boli navyše v rozpore so zákonom a podľa mňa nesledovali záujem pacientov,“ napísala v stanovisku pre médiá.

Ozrejmila, že problémy s výkonom jej práce sa objavili až po pobyte šéfa parlamentu v nemocnici. Ako námestníčka sa postavila na stranu sestier, ktoré poskytovali Kollárovi počas celého pobytu v nemocnici kvalitnú starostlivosť.

„Z môjho profesionálneho hľadiska neporušili žiadnu povinnosť, svoju prácu vykonávajú empaticky a na profesionálnej odbornej úrovni, kde doposiaľ neboli na ich prácu podané žiadne sťažnosti, ale práve naopak z viacerých strán dostávali samé pochvaly,“ skonštatovala.

Kollár to odmieta

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) odmieta medializované informácie o tom, že odchody zamestnankýň Nemocnice sv. Michala v Bratislave súvisia s jeho hospitalizáciou. Uviedol to vo videu na sociálnej sieti.

„Žiadna sestrička, ktorá sa o mňa starala, ktorá ma ošetrovala počas mojej hospitalizácie nebola prepustená a nebolo jej v žiadnom prípade siahnuté na prémie a odmeny,“ vyhlásil Kollár. O riadnom vyplatení prémií bol podľa svojich slov uistený pri odchode aj vedením nemocnice.

K odchodu námestníčky Márie Idešicovej uviedol, že podľa jeho informácií k nej riaditeľ stratil dôveru. Keďže nedostala adekvátne náhradné miesto, rozhodla sa podať výpoveď.

Kollár tvrdí, že s ňou neprišiel do kontaktu. Vzhľadom na pracovné výsledky námestníčky ho jej odchod mrzí.

„Pevne verím, že za tým nie sú snahy riaditeľa urobiť si v rámci tohto svoje vlastné personálne zmeny na úkor mojej osoby,“ povedal Kollár. V prípade, že áno, poprosil riaditeľa, aby prehodnotil svoje rozhodnutie.

Výzva na demisiu

Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) vyzvala na sociálnej sieti predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina), aby okamžite odstúpil z funkcie. Urobila tak v súvislosti s informáciami o odchodoch zamestnankýň z Nemocnice sv. Michala v Bratislave po jeho hospitalizácii.

„Keby som bola na mieste papaláša Borisa Kollára, ktorý nechal vyhodiť zamestnankyne nemocnice, ktoré sa ‚nedostatočne úctivo‘ správali k jeho dámskym nočným návštevám a pozriem si príbeh matky, ktorú 73 dní nepustili k maličkej dcére, podala by som okamžite demisiu,“ skonštatovala s tým, že to by mal Kollár okamžite urobiť.

Vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) neverí historke, že výpoveď námestníčky bratislavskej Nemocnice sv. Michala je výsledkom manažérskych procesov nového vedenia, a to zhodou okolností v čase, keď vysoko postavený politik nie je spokojný so starostlivosťou v nemocnici. Uviedla to na sociálnej sieti.

„Ak sa ukáže, že námestníčka pre ošetrovateľstvo Nemocnice svätého Michala dostala výpoveď za to, že sa zastala svojich kolegýň sestier, je to neakceptovateľné,“ zhodnotila.

Mal by B. Kollár odstúpiť z funkcie predsedu parlamentu?

Keby som bola na mieste papaláša Borisa Kollara, ktorý nechal vyhodiť zamestnankyne nemocnice, ktoré sa “nedostatočne...

Posted by Lucia Nicholsonová verí v zdravý rozum on Friday, December 11, 2020
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM