Správy

Kraj podporí cyklotrasy na Záhorí: Projektová dokumentácia za desiatky tisíc eur

Trnavský samosprávny kraj má v hľadáčiku nové cyklotrasy. Tie podporí vo forme projektovej dokumentácie pre vznik nových cyklochodníkov.

Ilustračný obrázok k článku Kraj podporí cyklotrasy na Záhorí: Projektová dokumentácia za desiatky tisíc eur
Zdroj: TASR

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) podporil samosprávy v okresoch Senica a Skalica celkovou sumou 81 000 eur na obstaranie projektovej dokumentácie pre vznik nových cyklochodníkov v dĺžke približne 24 kilometrov. Informovala riaditeľka odboru financií TTSK Anna Mierna.

Na základe vypracovaných projektových dokumentácií sa budú môcť samosprávy uchádzať o ďalšie finančné zdroje ako sú napr. eurofondy.

„Vychádzame z toho, že samosprávy najlepšie vedia zhodnotiť potreby svojich občanov a poznajú aj miestne pomery, ako sú možnosti vysporiadania pozemkov a pod., k budovaniu cyklotrás a cyklochodníkov,“ uviedla Mierna.

TTSK považuje cyklotrasy aj za prvok turistickej infraštruktúry kra­ja.

Obnova aj v ďalších rokoch

V tomto roku obstaráva obnovu a budovanie nového cykloznačenia na 264 kilometroch v kraji, z toho 74,4 km na Záhorí. V nasledujúcich rokoch sa bude v obnove pokračovať aj na ďalších úsekoch. Jednou z priorít je aj obnova a rozvoj Moravskej cyklocesty ako napojenia Záhoria na európsku sieť cyklotrás EuroVelo.

TTSK ponúka širokej verejnosti možnosť predkladať návrhy, ako ďalej rozvíjať cyklodopravu v kraji. Stratégia rozvoja cyklotrás a cyklodopravy v TTSK na roky 2018–2022 je jedným z najdôležitejších dokumentov, ktorý určí ďalší rozvoj tohto spôsobu dopravy. Pripomienky je možné zasielať na emailovú adresu cyklo@trnava-vuc.sk do 15. októbra.

„Veľkú úlohu v stave cyklistickej infraštruktúry majú mestá a obce a bez nich je veľmi náročné budovať a rozvíjať túto sieť,“ doplnila riaditeľka odboru financií TTSK.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM