Mário Hudák Regióny Regióny

Ľadové medvede na Makovici

Prekrásne prírodné kúpalisko Makovica pri obci Nižná Polianka, pätnásť kilometrov od Bardejova a len tri kilometre od poľskej hranice, je obklopené lesom a borovicami, v tomto čase už čiastočne zahalené novembrovou hmlou.

Ilustračný obrázok k článku Ľadové medvede na Makovici
Zdroj: JK

Vonku je päť stupňov, voda má niečo nad štyri. Trinásť otužilcov – dvanásť mužov a jedna žena sa v rýchlom tempe vonku pri sprchách vyzlečie a vo veselej nálade bez rozpakov vojde, skočí a vlezie do studenej vody, už zazimovaného letného kúpaliska.

Bradatý Bjúkenen

Na nohách neoprénové topánky, hlavy v zimných čiapkach, na niektorých rukách aj neoprénové rukavice. Začína sa sústredené plávanie, opatrné chodenie po dne a otužilé čľapkanie, sprevádzané ochkaním, fučaním, jojkaním, smiechom, ironickými poznámkami a dobrou náladou.

Stojím na brehu v perovej vetrovke a zimnej čiapke a pozerám na túto uletenú partičku a ich radosť zo života. Zboku vbieha do vody hipstersky bradatý bardejovský Mitch Buchannon (Bjúkenen) aj s červeným plavákom – asi keby bolo niekoho treba zachrániť. Vo vode vydržia 10–15 minút.

Kým nezmrzne, plávajú po celej nádrži, zaskáču si aj z veže. Keď je ľad, motorovou pílou vyrežú otvor 3×4 metre a nasúkajú sa doňho ako arktické tulene. Milujú slnko, sneh, vodu, mráz, adrenalín a zábavu. Bardejovské ľadové medvede.

Je nám fajn

„Chlapci sa tu chodia otužovať už tretí rok. Ja som začal tak, že minulý rok kolega z práce oslovil aj môjho 14-ročného syna, aby to s nimi skúsil. Nechcel som sa pred ním zahanbiť a tak som to vyskúšal tiež. Odvtedy s nimi chodíme každú nedeľu a je nám fajn," hovorí 41-ročný Ján Kiseľ z Bardejova.

„Prvýkrát som v ľadovej vode, pri mínus osemnástich stupňoch vydržal dvadsať sekúnd. Potom som hodinu nevedel naštartovať auto, stlačiť spojku ani plyn a čakal som, kým rozmrznem. Po roku mám osobný rekord 16 minút.

„Predtým bol syn stále chorý, nachladený a tak, ja takisto. A odkedy sa otužujeme, akoby uťal. Určite to má niečo do seba, zdravotne je to super. Paradoxne, keď sa sprchujem, musím mať horúcu vodu a spím v ponožkách. Ako sa hovorí, treba to jednoducho skúsiť," dodáva.

S motorovou pílou

„Pre začiatočníkov sa odporúča po lete neprestať plávať a kontinuálne prejsť do otužovania v studenej a potom ľadovej vode," hovorí jeho kolega, trochu väčší ľadový medveď. „V novembri ešte nie je ideálne počasie na kúpanie v studenej vode, najradšej máme, keď je slnečno a mínus dvadsať, sneh, zima. To je potom paráda. Okúpeme sa vo vode, vylezieme von, dáme si ešte snehový kúpeľ alebo si zabeháme a ideme ešte na chvíľu späť do vody," pridáva sa tretí.

„Nad kúpaliskom je lyžiarsky svah, minulú zimu keď dvaja lyžiari z Humenného videli ako si motorovou pílou v ľade vyrezávame otvor na kúpanie, hneď odopli lyže a pridali sa k nám," dodáva.

Bardejovské ľadové medvede v snehovej a ľadovej akcii. / Zdroj: JK

Ako sa otužovať?

„Vplyv chladu na prírodu spôsobuje vznik rozličných fenoménov, ako napríklad mrakov, búrok a tornád. Rovnako je to aj s vplyvom chladu na ľudský organizmus. Obrazne povedané, ľudstvo žije a pracuje na dne vzdušného oceánu. Atmosféra sa pravidelne a ustavične ohrieva, alebo ochladzuje ľudské telo. Tento proces si žiada rovnováhu, múdry a premyslený „balans“."

„Ako nerovnováhu odstrániť? Liekom je aj pohyb a otužovanie," hovorí vo svojej knihe o otužovaní „Voda a chlad“," odborník Pavol Dinka. „Otužovanie má svoje špecifiká, postupnosti, pravidlá. Základným krokom otužovacej predprípravy je pohyb. Cvičíme, beháme, športujeme vo voľnej prírode, plávame počas celého leta, neskôr aj na jeseň."

Najradšej máme, keď je slnečno a mínus dvadsať, sneh, zima. To je potom… paráda!

„Sprchujeme sa vo vlažnej, neskôr v studenej vode, telesnú očistu uskutočňujeme sedavým kúpeľom, nikdy nie vo vode, ktorá má vyše 37 °C. Na záver sa vždy umyjeme vlažnou až studenou vodou a potom sa utrieme. Otužilec spí v lete i zime pod ľahkou prikrývkou a chodí spať vždy v rovnakom čase.

„Usiluje sa udržiavať pravidelný biorytmus. Pri pobyte v uzavretej miestnosti sa odporúča často vetrať a spať pri otvorenom okne až do neskorej jesene. Na rozdiel od neotužilých ľudí majú otužilci aj v zime pocit, že vonku je teplejšie a lepšie znášajú mrazivé počasie a nepohodu," dodáva Dinka.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM