Adriana Blahová Kultúra

Mária Švarbová: Jej fotky uverejnia v knihe svetových umelcov

O šikovnej fotografke Márii Švarbovej sme už písali. Na čom momentálne pracuje a ako sa jej darí? Čítajte ďalej.

Ilustračný obrázok k článku Mária Švarbová: Jej fotky uverejnia v knihe svetových umelcov
Foto: Adriana Blahová / Zdroj: Dnes24.sk

Od poslednej kolektívnej výstavy v Partizánskom a sólových výstav v Bratislave a v Zlatých Moravciach pribudli ďalšie úspechy. Na jeseň získala Mária dve prvé miesta na Fotozáhrade 2012 v Bratislave, kde uspela v konkurencii približne 50-ich fotografov. Prvé miesto jej udelila nielen odborná porota, ale i návštevníci.

Na konte má aj úspešné uverejňovanie, akceptovanie a zaradenie fotiek do vysokých galérií, do best of, nominees for best photo, popular photos, fotografia dňa, publikácia fotiek na titulných stránkach, daily deviation – a to všetko na slovenských a svetových významných fotoportáloch ako 1×.com, vogue.it, photodom.com, 500px.com a iných. Fotografie mladej umelkyne sa dokonca objavia aj v dvoch knihách – slovenskej a francúzskej. V nich bude predstavená aj samotná Mária.

Slovenská kniha s názvom Správa o stave mladej fotografie vyjde na prelome februára a marca budúceho roku. Bude sa krstiť v jednej z bratislavských galérií a krst bude spojený s vernisážou fotografií autorov. Ide predovšetkým o mladých, neopozeraných fotografov do 30 rokov. „Cieľom knihy je spojiť v komunikácii fotografov s ich potenciálnymi zadávateľmi a vytvárať tak nové pracovné príležitosti. Kniha poputuje zdarma na stôl všetkých významných šéfredaktorov a obrazových redaktorov periodík a vydavateľstiev, rovnako ako všetkým Creative Directorom významných reklamných agentúr a grafických štúdií, do produkčných spoločností atď. Spolu ide o viac ako 200 kníh, ktoré sa rozdajú ľuďom, ktorí rozhodujú o nákupe fotografií,“ prezradila Mária. Kúpiť si ju budete môcť vo vybraných online a kamenných kníhkupectvách.

Francúzska kniha nesie názov Sensual Photography #1. Do tejto knihy bola Mária vybratá spomedzi 47-ich umeleckých fotografov sveta. V nej budú prezentovaní so svojimi tromi fotografiami a tiež stručnou informáciou o sebe a ich tvorbe. „Fotografi v knihe sú významní svetoví umelci a mne je cťou, že moja tvorba môže byť prezentovaná spolu s nimi práve v tejto knihe,“ vyjadrila sa fotografka. Kniha vyjde v decembri tohto roku. Jej motto znie This is not a book, it is photography!

Viac informácií o knihe nájdete tu: http://www.sensual-photography.eu/…phy-1-1.html

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM