Zo Slovenska

Na Slovensko sa rútia BÚRKY: Hrozia lejaky a VETRISKO s rýchlosťou až 110 km/h!

Už v stredu večer môžu na Slovensko udrieť intenzívne búrky. Pre niektoré kraje dokonca platia výstrahy druhého najvyššieho stupňa.

Ilustračný obrázok k článku Na Slovensko sa rútia BÚRKY: Hrozia lejaky a VETRISKO s rýchlosťou až 110 km/h!
Zdroj: Unsplash.com , Unsplash.com

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahy druhého stupňa pred búrkami pre Bratislavský, Nitriansky a Trnavský kraj i pre niektoré okresy Trenčianskeho kraja. Platia v stredu večer od 19.00 h. Pre zvyšok Slovenska platia naďalej výstrahy prvého stupňa pred búrkami a pre viaceré regióny aj pred vysokými teplotami.

Silný nárazový vietor

SHMÚ varuje, že silné búrky môžu byť spojené v oblastiach s druhým stupňom výstrahy s prudkým lejakom s intenzitou 30 až 40 milimetrov za 30 minút a s nárazmi vetra 70 až 110 kilometrov za hodinu a tiež s krúpami. V oblastiach s prvým stupňom výstrahy sa môžu vyskytnúť lejaky s intenzitou 20 až 30 milimetrov za 30 minút, nárazy vetra môžu dosahovať až do 85 kilometrov za hodinu.

„Predstavujú veľké nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, môžu byť obmedzené až znemožnené ľudské aktivity a pohyb osôb. Je potrebné venovať zvýšenú pozornosť informáciám o meteorologickej situácii, sprievodných javoch a sledovať pokyny krízových zložiek,“ upozorňujú meteorológovia v súvislosti s búrkami.

Vzostup hladín

Intenzívny dážď môže podľa slov SHMÚ vyvolať prechodný výrazný vzostup vodných hladín a rozvodnenie malých tokov a suchých korýt. Môže dôjsť k povodňovým úkazom aj mimo tokov, ako je stekanie vody zo svahov, zosuv svahov, bahnotok s kamením, zatopenie pivníc a suterénov, podchodov, podjazdov, podmytie cestnej komunikácie a podobne.

Pozor na lietajúce trosky!

Silný vietor zas môže spôsobiť škody na vegetácii, lesoch, na budovách, elektrickom vedení a ďalších objektoch.

„Lietajúce trosky a nezabezpečené predmety predstavujú riziko pre ľudské zdravie. Popadané stromy alebo iné nahromadené škody môžu obmedziť až paralyzovať dopravu,“ dodali meteorológovia. Upozorňujú tiež, že krúpy môžu poškodiť vegetáciu a tie väčšie aj strechy, skleníky či autá. Súvislá vrstva krúp na cestách zas môže prechodne obmedziť cestnú premávku.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: SHMÚ
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM