ELA Správy Rôzne

Nová predpoveď na LETO 2024: Zmena El Niña na La Niñu ovplyvní počasie v Európe

Tohtoročné leto bude na severnej pologuli výrazne ovplyvnené prechodným obdobím medzi El Niño a La Niña.

Ilustračný obrázok k článku Nová predpoveď na LETO 2024: Zmena El Niña na La Niñu ovplyvní počasie v Európe
Zdroj: pixabay.com

El Niño je teplá fáza oceánskej oscilácie v rovníkovej oblasti Tichého oceánu a La Niña je studená fáza. Každá fáza má svoj špecifický vplyv na priebeh a výsledné počasie na celej planéte, vysvetľuje iMeteo.sk.

Ako bude na Slovensku?

Teplá fáza v rovníkovej oblasti definitívne zaniká a všetko nasvedčuje tomu, že postupne vzniká studená fáza. La Niña by mohla byť odborníkmi definitívne potvrdená koncom leta 2024, ako naznačujú prognózy.

„Toto prechodné obdobie medzi dvomi fázami však taktiež vplýva na globálne počasie a ovplyvňuje ho. S touto premennou už počítajú aj predpovedné trendy z modelov ECMWF a UKMO počas leta 2024, teda mesiacov jún, júl a august,“ dodáva portál.

Čo sa týka Slovenska, tak najmä Podunajská nížina by mala zažiť toto leto nadpriemerné teploty s kladnou anomáliou až 2 °C. Pokiaľ ide o zrážky, môžeme predpovedať prevažne suchšie podmienky nad pevninskou Európou vrátane Slovenska.

V týchto dlhodobých prognózach je podľa špecializovaného portálu Severe Weather Europe vidieť vplyv La Niña na Európu. Existuje niekoľko viditeľných vzorov, ktoré sú podobné očakávaným tlakovým anomáliám pre leto La Niña.

Prognóza leta 2024 podľa UKMO

Druhý vybraný model je od United Kingdom Met Office (UKMO). Pri bližšom pohľade na priebeh povrchovej teploty nad Európou je celkom odlišný od ECMWF. Tu vidíme hlavnú tendenciu horúčav skôr vo východnej a severnej Európe.

Predpoveď zrážok ukazuje normálne až suchšie podmienky v takmer celej Európe s výnimkou ďalekých severných častí, kde sa predpovedajú nadpriemerné zrážky.

„Na záver možno konštatovať, že podľa oboch modelov, aj keď sú odlišné, nás opäť čaká nadpriemerne teplé leto s miernym deficitom zrážok, čiže leto bude o niečo suchšie, ako je dlhodobý normál,“ dodáva iMeteo.

Ilustračné foto

Zdroj: iMeteo.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM