Aktualizované Viktória Botošová Regióny

Novozámčanom dochádza trpezlivosť: Staré vraky plnia ulice, čo na to radnica?

Ulice nášho mesta sú plné nepojazdných vrakov áut. Túto situáciu pozná určite každý Novozámčan. Odstránenie vrakov je však často veľmi náročné a zdĺhavé. Prečítajte si, ako to rieši novozámocká Mestská polícia.

Ilustračný obrázok k článku Novozámčanom dochádza trpezlivosť: Staré vraky plnia ulice, čo na to radnica?
Foto: Viktória Botošová

V rámci diskusie na našej FB fanpage nás čitatelia upozorňovali na mnohé vraky, ktoré nám strpčujú život a bránia zaparkovať už aj tak v preplnenom novozámockom vozovom parku. Takže čo hovoria Novozámčania na vraky starých harabúrd v našich uliciach? Zdá sa akoby ich pribúdalo! Či? Táto otázka trápi mnohých.„Choďte sa prejsť na Teréziu Vansovú, na parkovisko kde bola predtým bývalá elektrotechnická škola. Stojí tu tiež zopár vrakov. Napríklad strieborná Fabia s dierou na zadnom skle. Nikto s ňou nič nerobí už roky. Bolo by dobre ju odtiahnuť,“ dal nám tip Novozámčan Kamil.

Mnoho ďalších ho nasledovalo. „Na Tatranskej ulici je tiež jeden vrak, čierny Opel, ktorý parkuje oproti zariadeniu Vek Nádeje,“ informovala nás Romana. „Jeden vrak je aj na ulici Ľudovíta Štúra 26. Je tam strieborná Octavia, ktorá tam stojí už dva roky. MsP si ju chodia len fotiť a nič sa nedeje! Hlavné je, že niet kde zaparkovať,“ posťažovala sa Iveta. Ivetu hneď nasledoval ďalší tip. „Vedľa tržnice na parkovisku stoji tiež jedna stará Mazda,“ hovorí Róbert.

Ako rieši takéto podnety mesto?

Mesto podobné podnety eviduje a postupuje Mestskej polícii v Nových Zámkoch. Ku konkrétnemu prípadu sa vyjadril aj prednosta Mestského úradu v Nových Zámkoch Peter Ágh. „Majiteľ vozidla je dlhodobo nezastihnuteľný a nakoľko v našom meste neexistuje strážené parkovisko pre takéto vraky, ktoré by bolo schválené Okresným úradom v zmysle zákona o odpadoch, mesto ďalej nevie účinne postupovať. Auto je evidentne majetkom a jeho odstránenie by bolo v tomto prípade odcudzením. V súčasnosti evidujeme cca 15 takýchto vozidiel,“ vysvetlil.

Čo na to mestskí policajti?

Problémovú situáciu s vrakmi má podrobnejšie zmapovanú zástupca náčelníka MsP Jozef Tököly. Podľa jeho slov sa v meste Nové Zámky sa nachádza približne 23 starých vozidiel, respektíve vrakov.

Ako ďalej informuje zástupca náčelníka tento problém sa rieši dvoma možnými spôsobmi. „V prípade ak je vozidlo označené evidenčným číslom vozidla, príslušníci Mestskej polície Nové Zámky po lustrácii vyzývajú majiteľov na ich odstránenie a v krajom prípade ich riešia uložením blokovej pokuty,“ vysvetľuje zástupca náčelníka Tököly.

Tu sa jedná o prípady, kedy sa odstraňovanie starých vozidiel dá riešiť. Ako ďalej pokračuje, horšie je to s prípadmi, kedy sú staré vozidlá v takom stave, že ich môžeme nazývať vrakmi. „Tieto vraky nie sú označené, je problém zistiť ich majiteľov a tu vzniká problém čo s nimi. V prvom prípade ak sa zistil majiteľ starého vozidla príslušníci MsP konajú a vo väčšine prípadov sa podarilo vozidlo odstrániť prostredníctvom ich majiteľa,“ pokračuje.

Postup je nasledovný

Takto upravuje daný problém zákon. „V Zákone o odpadoch sa uvádzajú povinnosti držiteľa starého vozidla, ktoré je odstavené viac ako 30 dní. Držiteľ je povinný bezodkladne zabezpečiť na vlastné náklady odstránenie starého vozidla. Ak držiteľ starého vozidla nesplní povinnosť podľa zákona, urobí tak správca cesty, alebo obec a to odovzdaním starého vozidla na parkovisko určené okresným úradom,“ priblížil nám zákon Tököly.

Ako však informuje Jozef Tököly, tu vniká problém, nakoľko v našom meste nie je zriadené parkovisko na ukladanie starých motorových vozidiel a nie je určená žiadna právnická osoba, alebo fyzická osoba, ktorá by vykonával zber starých vozidiel. „MsP zistené staré vozidlá označuje, majiteľov vyzýva na ich odstránenie a v prípade potreby ukladá pokuty. Sú prípady kedy sú majitelia známi, avšak v meste Nové Zámky sa nezdržiavajú a na písomné výzvy nereagujú. V takýchto prípadoch by malo byť staré vozidlo odstránené, čo už nie je v silách MsP,“ dodal.

vraky áut - Nové Zámky
9
Galéria
Foto: Viktória Botošová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM