Správy

Parkovanie v mestách by mohol zmeniť strategický dokument: Pomohlo by to doprave

Parkovanie na Slovensku nefunguje podľa jednotných pravidiel. Ceny za parkovné a rezidenčné karty sa rôznia. Zmeniť by to mohol plánovaný dokument.

Ilustračný obrázok k článku Parkovanie v mestách by mohol zmeniť strategický dokument: Pomohlo by to doprave
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk

Na Slovensku by mal vzniknúť strategický, celoslovensky platný dokument o parkovaní. Zhodli sa na tom členovia Slovenskej parkovacej asociácie (SPA) spolu s odborníkmi na dopravu a zástupcami niekoľkých slovenských miest na 9. kolokvium SPA v bratislavskom Primaciálnom paláci.

„Pravidlá sú popísané, problémom je spojiť odborníkov, mestá i ministerstvá, nájsť spoločné slová a takýmto spôsobom vytvoriť celoštátnu stratégiu parkovania,“ povedal predseda SPA Miroslav Lepeta. Celoslovenskej stratégii parkovania sa bude SPA venovať na jesennej konferencii v Tatrách, kde by mohli byť prezentované už aj spracované dokumenty v oblasti parkovania od jednotlivých dotknutých ministerstiev.

Rozdielne ceny

Vypracovanie stratégie by podľa Lepetu mohlo zjednotiť pravidlá regulácie statickej dopravy na Slovensku. Potreba tohto dokumentu vyplynula nielen zo skúseností členov SPA, ale i z prieskumu, ktorý realizovali elektronicky v mestách nad 18 000 obyvateľov posledné štyri roky.

Priemerne je v slovenských mestách podľa výsledkov prieskumu približne 1000 regulovaných parkovacích miest. Hodinová cena za parkovanie sa pohybuje od 0,20 do 1,20 eura. Vysoké cenové rozpätie je i v poplatkoch za rezidenčné karty. Pohybujú sa od päť do 400 eur.

Pomer počtu miest a výnos z nich je v každom meste iný. Približne 50 percent miest si reguláciu zabezpečuje samostatne v rámci mestských firiem. V takmer žiadnom meste podľa výsledkov prieskumu nie je parkovanie riešené spolu s mestskou hromadnou dopravou, teda chýba koncept parkovacej politiky. „Oslovíme ešte intenzívnejšie ministerstvá, ktorých sa to týka a budeme hovoriť o tom, aby sa definovala účelová komunikácia v zákone, význam statickej dopravy a neodkladajme to niekde nabok. Zamyslime sa, či netreba urobiť zákon ako v Nemecku a Japonsku, že už pri prihlásení vozidla, musíte povedať, kde to auto bude parkovať,“ priblížil Lepeta.

SPA upozorňuje, že viacero slovenských miest sa snaží zabezpečiť ich trvalo udržateľný rozvoj. K tomu potrebujú napríklad aj koncept parkovacej politiky. „Tým, že na Slovensku nie je celonárodný dokument, nemajú sa kde inšpirovať a odkiaľ čerpať,“ povedal expert SPA Igor Dula. Aj keď podľa jeho slov mestám pôvodne návrh parkovacej politiky robili odborníci, v jednotlivých samosprávach to nakoniec ovplyvní komunálny politický boj.

O parkovaní nemožno uvažovať ako o biznise

Prezident Európskej parkovacej asociácie Laurence A. Bannerman upozornil, že počet osobných áut v európskych mestách rastie. Problém s parkovaním nevyrieši podľa neho ani tak technologické riešenie ako dôsledné plánovanie. O parkovaní podľa neho netreba uvažovať ako o biznise, ale ako jednom z kľúčových nástrojov mobility v meste. „Ak bude parkovanie zabezpečené správnym spôsobom, tak tým môžete zlepšiť aj verejnú dopravu,“ skonštatoval. Tým, čo parkovanie v mestách plánujú, odporúča, aby si uvedomili, že sú súčasťou oveľa väčšieho systému a už nie je možné zameriavať sa len na vlastné parkovanie.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM