Tlačové správy

Parné pranie - ako funguje a prečo sú parné práčky také populárne

Ak ste v poslednej dobe kupovali práčku, mohli ste si všimnúť, že niektoré modely ponúkajú funkciu „parného prania“. Stojí táto funkcia za zváženie? Samozrejme to závisí od vašich potrieb, ale v krátkosti vám predstavíme, čo parné práčky vlastne robia.

Ilustračný obrázok k článku Parné pranie - ako funguje a prečo sú parné práčky také populárne
Zdroj: doomu/shutterstock.com

V prvom rade je práčka s parným cyklom MOŽNOSŤ, takže oblečenie môžete stále prať aj tradičným spôsobom. Ale možnosť parného cyklu má niekoľko zjavných výhod. Parným cyklom môžete svoje oblečenie osviežiť bez vody a saponátu za približne 20 minút. Parný cyklus je šetrný k vášmu oblečeniu, ale napriek tomu odstráni zápach spôsobený potom, dymom, znečistením a parfumom … často už potom nebudete musieť ani žehliť.

Ako funguje parné pranie?

V práčke tvorí para a voda dynamické duo. Para dopĺňa vodu v procese prania tým, že udržuje tkaniny jemné a bez záhybov. Patent podaný spoločnosťou LG Electronics, ktorá uviedla na trh prvú domácu parnú práčku, vysvetľuje výhody, ktoré môže para ponúknuť, keď sa použije v troch rôznych fázach cyklu práčky:

  • Fáza predpierania – na rozdiel od vody a dokonca aj horúcej vody je para horúcejšia a môže preniknúť a otvoriť aj tie najmenšie póry oblečenia. Funguje to ako druh predpierania, ktoré je efektívnejšie ako namáčanie a zároveň urýchľuje proces a šetrí energiu a vodu. Keď sa najmenšie póry oblečenia otvoria parou, hlbšie nečistoty a škvrny sa ľahšie odstránia počas cyklu prania. V skutočnosti najlepšie práčky na odstraňovanie škvŕn zoradené rôznymi spoločnosťami majú všetky voliteľnú funkciu paru. Niet pochýb o tom, že parné práčky dokážu poraziť svoje neparné náprotivky v súboji schopnosti odstraňovania škvŕn a baktérií.
  • Fáza prania – počas pracieho cyklu para pokračuje v práci s vodou a čistí vaše oblečenie. Zvyšuje teplotu pracieho bubna, aby sa zlepšila čistiaca sila, pomáha odstraňovať choroboplodné zárodky a rozpúšťať čistiaci prostriedok lepšie ako voda sama. Prací prostriedok sa efektívnejšie rozpúšťa a vy z neho viete vyťažiť maximum.
  • Fáza po praní – para pridaná po praní prepožičiava bubnu vyššiu teplotu na sterilizáciu oblečenia. Taktiež zmäkčuje oblečenie, aby odstránila výrazné záhyby, ktoré sa vytvorili keď bolo oblečenie hodené do prania.

Patent vysvetľuje, že keď niektoré tkaniny zvlhnú a zahrejú sa, ich samotné vlastnosti sa menia. Tento stav síce umožňuje ich dôkladné vypranie, ale tiež to znamená, že môžu byť tvrdé a pokrčené. Fáza penetrácie parou pôsobí proti tomuto stvrdnutiu.

Práčky môžu aplikovať paru niekoľkými rôznymi spôsobmi. Niektoré ohrievajú vodu v bubne priamo na vytvorenie pary, iné modely využívajú parný generátor, ktorý zohrieva vodu v samostatnom oddelení. Po premene vody na paru generátor odošle paru cez trubicu do dýzy. Tryska následne uvoľňuje do bubna čistú paru. Ktorá metóda funguje lepšie, môže závisieť od modelu a vašich potrieb. Ak sú na vašom oblečení pravidelne odolné škvrny, mali by ste si prečítať v návode aj texty písané malým písmom a zistiť, ktorý model sa zohrieva najviac.

Parné práčky majú často možnosť pridať paru do bežných cyklov, navyše k špeciálnym cyklom, ktoré už paru obsahujú. Používateľ však nie je viazaný na pranie parou, čo je dobré vzhľadom na to, že para cyklus predlžuje. Existujú aj parné práčky, ktoré ponúkajú možnosť samočistenia parou. Aj keď mnohí z nás ani nemyslia na čistenie práčky samotnej, používateľská príručka odporúča spustiť tento cyklus raz za mesiac a keď vyberáme práčku s parnou funkciou, schopnosť samočistenia môže byť naozaj praktická, pretože práčku dokonale dezinfikuje.

Zdroj: Alexx60/shutterstock.com

Kto by mal zvážiť pri kúpu parnej práčky?

Para je skvelá voľba, ak máte pravidelne veľmi špinavé oblečenie. Môže to byť tiež dobrá voľba, ak máte obavy z krčenia sa (alebo sa chcete vyhnúť žehleniu čo najčastejšie). Z parnej práčky budete v každom prípade ťažiť ak:

  • vaša práca alebo hobby zahŕňa extrémne znečistenie (napr. pracujete so strojmi, alebo na záhrade, venujete sa outdoorovým športom alebo ste umelcom pracujúcim s materiálmi, ktoré sa dajú vyprať).
  • Vy alebo člen vašej rodiny ste neobvykle citliví na alergény, alebo trpíte autoimunitnou chorobou. Čím vyššia je dosiahnutá teplota, tým lepšie sa likvidujú baktérie, najmä roztoče.
  • ste obzvlášť nároční na dokonale čisté oblečenie. Para dokáže uvoľniť nečistoty z vlákien a pomôcť pri odstraňovaní škvŕn, podobne ako pri predbežnom ošetrení. Hlboké čistenie parou sa preukázateľne osvedčilo pri odstraňovaní škvŕn a namáčanie a predpieranie by mohlo byť minulosťou.

Investícia do parnej práčky: výhody vs. nevýhody

Samozrejme, ak sú pre vás choroboplodné zárodky problémom, parná práčka je vynikajúcou investíciou. Tieto typy práčok však ponúkajú aj iné benefity, ktoré sa pomaly dostávajú do povedomia zákazníkov a ich popularita sa preto konštantne zvyšuje.

Výhody

  • je energeticky úsporná – naparením bielizne namiesto jej prania šetríte vodu a energiu. Dbajte teda na to, aby mala práčka samostatný parný program. Môžete ho použiť, keď vaša bielizeň po jednom dni trochu zatuchne, ale nepotrebuje kompletný prací cyklus.
  • hygienická – najmä keď máte dieťa, chcete, aby bola vaša bielizeň hygienicky čistá. Pomocou pary dosiahnete čistejší výsledok, pretože preniká hlboko do vlákien bielizne. Máte citlivú pokožku alebo ste alergický napríklad na chlpy domácich miláčikov, roztoče alebo peľ? V takom prípade práčka s parou vyslovene prospieva.
  • šetrí vaše oblečenie – ak chcete svoje oblečenie iba osviežiť, použite funkciu naparovania. Väčšina parných práčok má samostatný parný program, ktorý môžete zapnúť bez spustenia pracieho cyklu. Vaše oblečenie zostane dlhšie krásne, pretože nepoužívate prací prostriedok. Bubon sa tiež nemusí veľmi rýchlo točiť. Boli vaše čisté nohavice alebo sveter už nejaký čas v skrini a sú pokrčené? V takom prípade môžete bielizeň tiež len osviežiť parou. Mali ste raz oblečené blúzku? Naparovanie ju osvieži; zabije baktérie, odstráni zápach a zdvihne vlákna, aby vyzerala opäť ako nenosená.
Zdroj: Darren Baker/shutterstock.com

Nevýhody

  • o praktickosti týchto strojov sa vedú určité debaty. Mnoho používateľov poukázalo na to, že väčšinu rovnakých výsledkov by sa dalo dosiahnuť predpierkou a cyklom plákania pri vysokej teplote. A hoci je žehlenie časovo náročná práca, mnohým sa nezdá, že výhoda uvoľnenia záhybov stojí za cenu parnej práčky v porovnaní s lacnou žehličkou.
  • niektoré zo skorších parných práčok vyžadovali po každej náplni čas na ochladenie, čo znemožňovalo vyprať všetku bielizeň naraz. Tento problém začali však riešiť nové modely.
  • musíte si všímať symboly prania na bielizni – pri parnej práčke musíte zohľadniť symboly prania na vašom oblečení. Je na štítku sušička s krížikom? V takom prípade ho nevhadzujte nielen do sušičky, ale nepoužívajte ani parnú funkciu práčky. Parné pranie môže spôsobiť zmrštenie bielizne. Skontrolujte tiež príručku práčky a zistite, na koľko kilogramov bielizne je funkcia pary vhodná.

Napriek tomu, že tak ako všetko, aj parné pranie môže mať svoje nevýhody v konečnom výsledku nám to vychádza tak, že vďaka pare budú vaše obľúbené kúsky oblečenia budú nielen hygienicky čisté, ale budú aj vyzerať dobre dlhé roky. Redukcia agresívneho prania a odstavenie žehličky znamená totiž zásadnú vec: oblečenie vydrží dlhšie. Vaše obľúbené nohavice môžu po rokoch používania vyzerať ako nové, keď ste ich v práčke neprehnali zbytočnými abrazívnymi cyklami. Vaše blúzky môžu byť ešte aj v roku 2030 v pôvodnom stave, ak ste miesto žehličky odstránili záhyby parou. Nakoniec to, že máte na sebe oblečenie, v ktorom vyzeráte a aj sa cítite skvele, vedie k tomu, že sa znižuje potreba nákupu nových kúskov. Preto tento prírastok do vašej domácnosti a vášho života stojí naozaj za to.

Zdroje informácií:

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: dodomacnosti.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM