Eliška Šándorová Rôzne

Po svete cestujeme vďaka otcovi príručiek: Králi sa môžu mýliť, Baedeker nie!

Hoci jeho cestovný sprievodca nebol prvý, dodnes sa knižnej príručke hovorí bedeker. Ako vznikol nápad, ktorý zmenil turistom cestovateľský život?

Ilustračný obrázok k článku Po svete cestujeme vďaka otcovi príručiek: Králi sa môžu mýliť, Baedeker nie!
Zdroj: TASR

„Králi a vlády sa môžu mýliť, nie pán Baedeker,“ tvrdí v jednej zo svojich operiet Jacques Offenbach. Precíznosť a presnosť boli najväčšími devízami, s ktorými Karl Baedeker slávil úspech.

Aj keď už predtým vychádzali príručky pre cestovateľa, tie sa obmedzovali na údaje o pamätihodnos­tiach. Pokiaľ išlo o praktické informácie – hotely, vzdialenosti či primeranú sumu prepitného – bol cestovateľ závislý na osobnom sprievodcovi, čo nebola práve lacná záležitosť.

Cestovateľská vášeň

Karl Baedeker sa narodil 3. novembra 1801 v nemeckom Essene. Bol najstarším synom majiteľa tlačiarne, vydavateľa Gottschalka Diedricha Baedekera a jeho manželky Marianny. Do školy chodil v Essene a v Hagene, ako 16-ročný sa stal učňom v jednom kníhkupectve v Heidelbergu. Keďže ho zaujímali spoločenské vedy, zapísal sa v roku 1819 na filozofickú fakultu univerzity v tomto meste.

Čítajte aj: Revolúcia v cestovaní už nie je sci-fi! Spoznajte svet z pohodlia obývačky

V roku 1824 nastúpil mladý Baedeker v rámci prípravy na svoje budúce povolanie do kníhkupectva Georga Andreasa Reimera v nemeckom Berlíne. Svoje učňovské roky zavŕšil ako 26-ročný. Neprevzal však otcovo nakladateľstvo, ale usadil sa v Koblenzi a v roku 1827 začal pracovať ako samostatný kníhkupec a vydavateľ.

Nápad, ktorý zmenil cestovanie

Nemecké mesto Koblenz malo v tých časoch 12-tisíc obyvateľov a bolo centrom historického územia Porýnie-Falcko. Pre podnikateľské zámery mladého Baedekera bolo výhodou, že sa v tom čase začala rozvíjať lodná doprava po Rýne.

Presne 1. mája 1827 začala Prusko-rýnska paroplavebná spoločnosť pravidelnú osobnú dopravu medzi Kolínom a Mainzom. Počet pasažierov rýchlo rástol a záujem turistov o plavbu po Rýne prispel ku zvýšenému dopytu po orientačných pomôckach na cestu a informáciách o pozoruhodnos­tiach. Súbory máp, ktoré boli k dispozícii, sa na tento účel nehodili.

Karl Baedeker prišiel s nápadom vydávať pre turistov menšie príručky, ktoré by informovali o trasách ciest, ale aj o pamätihodnostiach a miestach, ktoré by mali vidieť.

Za vzor mu poslúžila kniha Johanna Augusta Kleina Cesta po Rýne od Mainzu po Koblenz. Baedeker vydal knihu v nemčine a vo francúzštine a pripojil k nej aj mapku toku Rýna. Knižka mala nevídaný úspech a podnietila Karla Baedekera, aby podobným spôsobom začal spracúvať aj iné turistické trasy.

Zdroj: wikipedia.org

Presnosť a precíznosť

Samotný vydavateľ bol nadšeným cestovateľom, svoju ženu Emiliu a šesť detí nechával často samých a vyberal sa do sveta. Malá knižočka, vtedy ešte žltá, bola natoľko úspešná, že v roku 1839 vyšla už jej tretia aktualizovaná verzia.

Rozdelená bola do troch častí: všeobecný prehľad, detailný popis pamätihodností a praktické informácie, obsahovala plániky miest a ľahko sa s ňou manipulovalo. Vonkajšiu grafickú úpravu (červený obal) prevzal Baedeker neskôr od úspešného londýnskeho vydavateľa sprievodcov Johna Murraya, s ktorým hneď v počiatkoch nadviazal spoluprácu.

Čítajte aj: KURIOZITA DŇA: Pýcha či hanba? Slovenský hotel je v TOP rebríčku tých najškaredších

Poslednou publikáciou zakladateľa firmy bola v roku 1855 brožúra Paríž a okolie. O štyri roky neskôr, 4. októbra 1859 Karl Baedeker v Koblenzi zomrel.

Baedeker taktiež zaviedol označovanie významu pamätihodností hviezdičkami – čím viac ich pri názve pamiatky bolo, tým bola cennejšia a zaujímavejšia.

Baedekerove príručky boli známe presnosťou a dôslednosťou. Každá informácia, ktorá mala byť v knihe, sa dôsledne overovala. Úspešný vydavateľ spolupracoval s odborníkmi a s najznámejším kartografmi svojej doby.

Svetový úspech, ktorý prežil

V priekopníckej práci pokračovali Baedekerovi synovia, ktorí ponuku tlačených turistických sprievodcov podstatne rozšírili.

V roku 1872 sa podnik presťahoval do nemeckého Lipska, povestná presnosť, dôkladnosť a rešpektovanie overených faktov však zostali naďalej poznávacími znakmi bedekrov. Názov určený pôvodne pre knižných turistických sprievodcov sa postupne vžil aj pre knižných sprievodcov po iných tematických oblastiach.

Ilustračné foto, TASR

Baedeker miest
6
Galéria
Zdroj: internet
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM