Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pred 41 rokmi vyhlásili Vlkolínec a Čičmany za pamiatkovú rezerváciu

Pranostika na dnes hovorí: "Keď január žimni, február je ceplejši." Meniny oslavuje Tamara. Oblačno, miestami hmla. Teploty 0 až 5 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pred 41 rokmi vyhlásili Vlkolínec a Čičmany za pamiatkovú rezerváciu
Zdroj: TASR

Západ: prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty 2 až –1 a najvyššie denné 2 až 5 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty 1 až –4 a najvyššie denné 0 až 4 stupne C.

Východ: prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty 1 až –3 a najvyššie denné 0 až 4 stupne C.

Meniny má Tamara

Ženské meno Tamara má hebrejský pôvod a v preklade znamená „datľová palma“. Nositeľky tohto na Slovensku menej zaužívaného mena oslovujeme Tamka, Tamarka.

Na prvý pohľad pôsobia Tamary, ktoré majú meniny 26. januára, ako flegmatičky. Neznamená to však, že by neboli aktívne, konajú však s rozvahou. Sú pritom solídne, seriózne a pôvabné. Nositeľky mena Tamara horlivo študujú, či už ide o filozofiu alebo ekonómiu.

V zamestnaní sú trochu pomalšie, ale len preto, aby sa mohli zaoberať každým detailom. Veľmi často život zasvätia práci.

Sú priemerne životaschopné, mali by sa vyhýbať ťažkým jedlám.

Stalo sa doma

1699 – Karlovický mier ukončil rakúsko-tureckú vojnu a Habsburgovci ovládli východné Uhorsko, Sedmohradsko, Chorvátsko a väčšinu Slavónska, čo znamenalo, že Slovensko prestalo byť jadrom Uhorska.

1977 – Vlkolínec a Čičmany boli vyhlásené za pamiatkovú rezerváciu.

1984 – Pápež Ján Pavol II. povýšil Chrám navštívenia Panny Márie na Mariánskej hore v Levoči na Menšiu baziliku.

2006 – Slovensko sa v Prešove rozlúčilo so 42 obeťami havárie slovenského vojenského lietadla AN-24. Smútočný ceremoniál v prešovskej mestskej hale sa konal s najvyššími vojenskými poctami.

2008 – Slovenský junior Peter Sagan získal na MS v cyklokrose v talianskom Trevise vo svojej kategórii striebornú medailu.

Stalo sa v zahraničí

1347 – Pápež Klement VI. vydal bulu, podľa rôznych interpretácií považovanú za schválenie založenia Karlovej univerzity v Prahe, ktorej zakladaciu listinu vydal Karol IV.

1500 – Španielsky moreplavec Vicente Jánez Pinzón dosiahol ako prvý Európan pobrežie dnešnej Brazílie, ktorú oboplával od severu až po ústie rieky Amazonka.

1788 – Kapitán Arthur Philipp založil prvú britskú trestaneckú kolóniu-osadu v Austrálii na území dnešného Sydney s vyše 1000 trestancami, čím sa začala britská kolonizácia piateho kontinentu.

1841 – Hongkong (v tom čase Ostrov pirátov) oficiálne vyhlásili za britskú kolóniu.

1875 – George Green z mesta Kalamazoo (Michigan, USA) si nechal patentovať prvú elektrickú zubnú vŕtačku.

1905 – Kapitán Wells objavil v baniach blízko Pretórie (Juhoafrická republika) najväčší diamant na svete zvaný Cullinan.

1930 – (Mahátma) Móhandás K. Gándhí a Indický národný kongres vyhlásili kampaň občianskej neposlušnosti voči britským kolonizátorom, pričom zatknutie jeho organizátorov vyvolalo povstanie v pakistanskom Péšávare.

1934 – Nemecko podpísalo deklaráciu o neútočení s Poľskom s platnosťou 10 rokov.

1939 – Frankistické vojská počas španielskej občianskej vojny dobyli Barcelonu.

1942 – V Severnom Írsku sa vylodil prvý kontingent amerických expedičných vojsk vyčlenených na boje v Európe, na čo írsky premiér Eamon de Valera podal protest.

1950 – Na základe novej ústavy z 24.11.1949 vyh­lásili v Indii federálnu buržoáznodemo­kratickú republiku v rámci Britského spoločenstva národov. Za prvého prezidenta zvolili Rádžendru Prasáda.

1957 – Do platnosti vstúpilo kašmírske ustanovenie o začlenení tohto horského územia do Indie.

1962 – USA vypustili vesmírnu sondu Ranger-3, ktorá však svoj cieľ (Mesiac) minula o 35,483 kilo­metrov.

1993 – Václava Havla, posledného prezidenta spoločného štátu Čechov a Slovákov (ČSFR), zvolili poslanci Českej národnej rady (ČNR) za prezidenta Českej republiky (ČR).

1994 – Rumunsko ako prvé z krajín bývalého východného bloku uzavrelo s NATO zmluvu v rámci Partnerstva za mier.

1996 – Americký Senát ratifikoval druhú zmluvu medzi USA a Ruskom o znížení počtu strategických jadrových zbraní START II.

1998 – „Nemal som sexuálny pomer s Monikou Lewinskou a nikdy som nikoho nenavádzal, aby klamal“, vyhlásil 42. americký prezident (1993–2001) Bill Clinton v súvislosti s vypuknutým sexuálnym škandálom. Neskôr sa dokázalo, že sexuálny pomer s Lewinskou mal.

2003 – Uskutočnil sa prvý taiwanský komerčný let na čínsku pevninu po viac než 50 rokoch, keď dopravné lietadlo pristálo v Šanghaji.

2009 – Padla vláda a bankový systém na Islande; islandský premiér Geir Haarde podal okamžitú demisiu.

Skladba dňa

1955 – Narodil sa holandsko-americký rockový gitarista, skladateľ a hráč na klávesové nástroje Eddie Van Halen. Je členom a zakladateľom hard-rockovej kapely Van Halen.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM