Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Slováci by sa mali pripraviť na sneženie, teploty do 3 stupňov

Pranostika na dnes znie: "Čím skorej sa počne zima, tým skorej i prejde." Meniny oslavuje Otília. Zamračené, občasné sneženie. Teploty -2 až 3 stupne Celzia.

Video: Dnes24.sk / Zdroj: Dnes24.sk

Západ: prevažne zamračené, sneženie. Najnižšie ranné teploty –1 až –4 a najvyššie denné 0 až 3 stupne C.

Stred: prevažne zamračené, sneženie. Najnižšie ranné teploty –2 až –7 a najvyššie denné –2 až 2 stupne C.

Východ: prevažne zamračené, sneženie. Najnižšie ranné teploty –2 až –6 a najvyššie denné –2 až 2 stupne C.

Meniny má Otília

Meno Otília má nemecký pôvod a jeho význam je „bohatá, mocná bojovníčka“. S nositeľkami krstného mena Otília sa na Slovensku stretávame výnimočne a oslovujeme ich Tilka.

Otílie, ktoré oslavujú meniny 12. decembra, už od svojho najútlejšieho detstva prejavujú túžbu všetko vlastniť, sú rodené majiteľky. Majú sklon potláčať svoje city. Sú málo sebaisté, ale ak ide o ich výsostné záujmy, je to naopak. Otílie sú v práci vytrvalé, pozoruhodná je aj ich dôslednosť. Vedia si za každých okolností zachovať objektívnosť. Cítia sa nepríjemne vo svete konvencií a intríg. Spoločenské podujatia vyhľadávajú málokedy. Najradšej sú doma so svojimi najbližšími, ktorí pre ne veľa znamenajú.

Ovplyvňuje ich planéta Merkúr. Šťastné farby Otílie sú zelená a biela. Ochranné rastliny kostihoj, ochranné kamene zafír a opál.

Stalo sa doma

1861 – Slovenská delegácia na čele so Štefanom Moyzesom odovzdala vo Viedni cisárovi Františkovi Jozefovi I. tzv. Viedenské slovenské memorandum a prosbopis o slovenskom školstve.

1941 – Vláda vojnovej Slovenskej republiky (1939–1945) vyhlásila vojnu Spojenému kráľovstvu a USA.

1943 – Československý prezident (v tom čase pôsobiaci v exile) Edvard Beneš podpísal v Moskve Zmluvu o priateľstve, vzájomnej pomoci a povojnovej spolupráci medzi Československom a Zväzom sovietskych socialistických republík (ZSSR) s platnosťou na 20 rokov.

1990 – Federálne zhromaždenie Československej socialistickej republiky (FZ ČSSR) prijalo tzv. kompetenčný zákon, ktorý upravoval deľbu právomocí medzi Českou a Slovenskou republikou a federálnymi inštitúciami.

1997 – Na summite prezidentov a premiérov štátov EÚ sa rozhodlo, že Slovenská republika (SR) nebude zaradená do prvej šestice krajín, s ktorými sa mali začať na jar v roku 1998 intenzívne rozhovory o vstupe do Európskej únie (EÚ). Premiérom bol v tom čase Vladimír Mečiar (Hnutie za demokratické Slovensko – HZDS).

2008 – Plavec Ľuboš Križko získal bronzovú medailu na majstrovstvách Európy (ME) v krátkom bazéne v Rijeke na 50 m znak za čas 23,47 sekundy.

Stalo sa vo svete

1800 – Washington sa stal hlavným mestom Spojených štátov amerických (USA).

1901 – Talianskemu vynálezcovi Guglielmovi Marconimu sa podarilo prvé bezdrôtové spojenie cez Atlantik.

1913 – Polícia objavila vo Florencii ukradnutý obraz Leonarda da Vinci Mona Lisa, ktorý ukradol maliar Vincenzo Perugia z parížskeho Louvru.

1963 – Keňa sa stala 34. nezávislým africkým štátom.

1979 – Severoatlantická aliancia (NATO) na základe tzv. dvojitého rozhodnutia rozmiestnila rakety stredného doletu v Nemeckej spolkovej republike (NSR).

1980 – V Spojených štátoch amerických (USA) novelizovali zákon o autorskom práve – copyrighte, keď doň zaradili aj počítačové programy.

2000 – Etiópia a Eritrea podpísali dohodu o oficiálnom ukončení dva roky trvajúceho vojnového konfliktu, ktorý si vyžiadal desiatky tisíc obetí na životoch.

2004 – Šéf Organizácie pre oslobodenie Palestíny (OOP) a prezident palestínskej samosprávy Mahmúd Abbás sa ospravedlnil Kuvajťanom za postoje svojej organizácie počas irackej invázie do Kuvajtu v auguste 1990 a následného konfliktu v Zálive, keď palestínske vedenie podporovalo vtedajšieho irackého prezidenta Saddáma Husajna.

2007 – Bývalého bosnianskosrbského veliteľa Dragomira Miloševiča, obvineného z vojnových zločinov, odsúdil haagsky Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) na 33 rokov väzenia. Uznal ho vinným za bombardovanie Sarajeva a terorizovanie civilistov počas bosnianskej vojny v rokoch 1992–1995.

2009 – Ukrajinský boxer Vitalij Kličko obhájil v Berne titul majstra sveta ťažkej váhy federácie WBC. O osem rokov mladšieho amerického vyzývateľa Kevina Johnsona zdolal v aréne Postfinance jasne na body u všetkých troch rozhodcov.

2015 – Delegáti Konferencie Organizácie Spojených národov (OSN) o zmene klímy (COP21) schválili v Paríži návrh novej klimatickej dohody.

  • Ženy v Saudskej Arábii prvýkrát v dejinách svojej krajiny hlasovali ako voličky a mohli byť aj volené ako kandidátky. Konali sa tam z tohto hľadiska prelomové voľby do miestnych rád.

2016 – Portugalčan Cristiano Ronaldo z Realu Madrid sa stal držiteľom Zlatej lopty v 61. ročníku ankety špecializovaného francúzskeho magazínu France Football o najlepšieho futbalistu roka 2016.

Skladba dňa

1915 – Narodil sa Frank Sinatra (rodený Francis Albert Sinatra), Hoboken, New Jersey, USA, spevák a herec. Spieval od osemnástich, podnetom bol koncert Binga Crosbyho, z ktorého bol ako návštevník unesený. Začínal v skupine Hoboken Four, v roku 1937 vyhrali miestnu rozhlasovú súťaž talentov. V júni 1939 ho počul spievať Harry James a angažoval ho do svojho orchestra v New Yorku. Mesiac nato nahral s týmto orchestrom prvé skladby. V roku 1940 ho angažoval Tommy Dorsey, jeho orchester bol v tej dobe najpopulárnejší v Spojených štátoch.

V roku 1941 hral v prvom filme, muzikáli Las Vegas Nights. V ankete hudobného časopisu Down Beat bol za rok 1942 prvý Dorseyov orchester a medzi spevákmi už bol prvý Frank Sinatra. Popularitu si udržal až do svojej osemdesiatky. Výsledkom jeho umeleckej dráhy sú desiatky filmov, skoro tri stovky vydaných štandardných platní a singlov, viac ako deväť desiatok albumov a kompilácií. Frank Sinatra zomrel 14. mája 1998 v Los Angeles vo veku 82 rokov.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM