Veronika Ondo-Cholewová Správy

Rekonštrukcia za takmer 2,5 milióna: Známy domov v kaštieli je na nepoznanie! FOTO

V bývalom kaštieli prebehla renovácia Domovu sociálnych služieb za 2,43 milióna eur. Starý šat budovy vymenili za nové okná a zateplené múry, to však nie je všetko!

Ilustračný obrázok k článku Rekonštrukcia za takmer 2,5 milióna: Známy domov v kaštieli je na nepoznanie! FOTO
Zdroj: TASR

Domov v bývalom kaštieli

V Rakovci nad Ondavou v okrese Michalovce otvorili zrekonštruované priestory Domova sociálnych služieb (DSS) ONDAVA. Vyžiadali si investíciu vo výške 2,43 milióna eur. Projekt podporila finančne Európska únia. Sociálne zariadenie sídli v priestoroch bývalého kaštieľa, ktorý získal vďaka rekonštrukcii nový šat. V rámci nej dobudovali podkrovie, zateplili izby i vonkajší plášť objektu. Pribudol tu výťah a spojovacia chodba medzi kaštieľom a ubytovacou časťou. Zverenci zariadenia majú k dispozícii i novú kaplnku. Na pracovnú ergoterapiu im zasa poslúžia moderné priestory s tkáčskou dielňou. K nižším prevádzkovým nákladom by mali prispieť spolu so zateplením budovy nové okná a slnečné kolektory.

Pribudli počítače

Pri rekonštrukcii doplnili domov zároveň o internetovú miestnosť s počítačmi a ďalšími IT zariadeniami. Klienti DSS tak môžu po novom komunikovať s blízkymi aj prostredníctvom počítača.

„Nové pracovné a voľnočasové priestory spolu s priestorom na podporované bývanie výrazne skvalitnia služby, ktoré ONDAVA poskytuje,“ priblížil riaditeľ DSS Gabriel Badida.

Ako ďalej uviedol, k úspešnej realizácii projektu výrazne prispel zriaďovateľ zariadenia, ktorým je Košický samosprávny kraj. Dofinancoval totiž neočakávané náklady. Súviseli napríklad s opravu strechy DSS, jeho chodníkov, ciest a prístupových komunikácií.

Majú aj lesopark

ONDAVA je zariadenie sociálnych služieb s celoročným a týždenným pobytom. Poskytuje starostlivosť dospelým osobám s mentálnym a telesným postihnutím, duševnými poruchami a poruchami správania, ako i zmyslovým postihnutím a kombináciou viacerých postihnutí. Poskytuje ďalej nevyhnutnú komplexnú pomoc pre odkázaných občanov, okrem nej výchovnú a pracovnú terapiu, ako i rehabilitačnú starostlivosť. Vytvára zároveň podmienky pre rekreáciu či záujmovú a kultúrnu činnosť svojich obyvateľov. V Rakovci sa v súčasnosti starajú o 130 osôb, z toho 110 žien a 20 mužov. Na výchovnú a pracovnú činnosť slúžia samostatné miestnosti, na oddych a zábavu spoločenské priestory i lesopark s rozlohou 4,5 hektára. Klienti DSS bývajú v dvoj, troj a štvorlôžkových izbách. Stará sa o nich celkovo 76 zamestnancov.

Čítajte tiež:

Michalovským seniorom pribudne ďalšie denné centrum: Kde a kedy bude zriadené?

Zaujímavé fakty o zložení michalovského parlametu: Uhádnete, aká profesia prevláda?

Otvorili zrekonštruované priestory Domova sociálnych
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM