ELA Zo zahraničia

Rusko plánuje sabotáže naprieč Európou, varujú tajné služby: Moskva nemá zábrany ÚTOČIŤ

Viaceré európske tajné služby prichádzajú so znepokojivými informáciami. Rusko údajne plánuje vykonávať naprieč kontinentom sabotážne útoky.

Ilustračný obrázok k článku Rusko plánuje sabotáže naprieč Európou, varujú tajné služby: Moskva nemá zábrany ÚTOČIŤ
Zdroj: TASR/AP

Moskva podľa tajných služieb začala chystať bombové alebo podpaľačské útoky a akcie namierené proti infraštruktúre na európskom území, a to buď sama alebo prostredníctvom svojich spojencov, napísal denník Financial Times.

Kremeľ neberie pritom do úvahy možné civilné obete, uviedli zástupcovia tajných služieb. Vníma to ako súčasť trvalého konfliktu so Západom v čase, keď Kremeľ pokračuje v invázii na Ukrajinu.

Ruskí agenti síce v minulosti takéto operácie vykonávali a majú v posledných rokoch na svedomí sporadické útoky v Európe, teraz ale pribúda dôkazov, že ich snahy o prípravu podobných činov nabrali na intenzite. Zástupcovia tajných služieb o týchto hrozbách hovoria stále otvorenejšie, aby vyburcovali k bdelosti.

„Vyhodnotili sme, že riziko štátom kontrolovaných sabotážnych akcií výrazne vzrástlo,“ uviedol Thomas Haldenwang, šéf nemeckého Spolkového úradu pre ochranu ústavy, teda civilnej kontrarozviedky. Rusko podľa neho nemá zábrany vykonávať v Európe útoky, ktoré by potenciálne spôsobili veľké škody.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM