Aktualizované Správy

Potupa pre poslanca Blahu! SAV ho chce vykopnúť, poslanec ich vraj poškodzuje

Predsedníctvo Slovenskej akadémie vied (SAV) vyzvalo poslanca Ľuboša Blahu (Smer-SD), aby zvážil svoje ďalšie pôsobenie na Ústave politických vied SAV.

Ilustračný obrázok k článku Potupa pre poslanca Blahu! SAV ho chce vykopnúť, poslanec ich vraj poškodzuje
Zdroj: TASR

Predsedníctvo Slovenskej akadémie vied (SAV) vyzvalo poslanca Národnej rady (NR) SR Ľuboša Blahu (Smer-SD), aby zvážil svoje ďalšie pôsobenie na Ústave politických vied SAV.

Zároveň sa dištancovalo od jeho vyjadrení na sociálnych sieťach. Blaha v reakcii pre TASR tvrdí, že považuje za absurdné, aby sa predsedníctvo vyjadrovalo k jeho poslaneckej činnosti.

Blaha dôvod nevidí

Ako informovala hovorkyňa SAV Monika Hucáková, predsedníctvo začalo konanie pred etickou komisiou vo veci možného porušenia Etického kódexu SAV zo strany poslanca Blahu. Zároveň ho vyzvalo, aby zvážil svoje ďalšie pôsobenie na Ústave politických vied, „ktorého renomé a aj renomé celej SAV svojimi vystúpeniami vážne poškodzuje.“

Blaha nevidí dôvod, aby predsedníctvo zasahovalo do politického zápasu na Slovensku, „tobôž nie v predvolebnej kampani“. „Ak chcú hodnotiť moje vedecké práce, nech sa páči, ale je absurdné, aby sa vyjadrovali k mojej poslaneckej činnosti, je to porušenie akademického poslania, rešpektu k pluralite názorov a je to zjavná snaha o obmedzovanie mojich ústavných práv ako slobodného občana a poslanca,“ vyhlásil. Týmto konaním podľa neho škodí SAV svojej povesti apolitickej inštitúcie.

Predsedníctvo označilo Blahove statusy za dehonestujúce a pre SAV neprijateľné. Ani v jednom bode nenapĺňajú podľa nich obsah činnosti, na ktorú je akadémia zákonom ustanovená. Sú podľa nich tiež v rozpore s Etickým kódexom SAV.

Rovnako upozornilo, že nemá dosah na personálnu politiku ústavov. Zároveň ani zamestnávateľ (Ústav politických vied SAV) nemôže s poslancom skončiť pracovný pomer výpoveďou počas celého trvania výkonu verejnej funkcie, keďže má zákonný nárok na poskytnutie pracovného voľna.

Nemiešajme vedu a politiku

Slovenská akadémia vied (SAV) by zo zákona mala byť apolitickou inštitúciou, preto by nemala politické aktivity používať ako argumenty v pracovnoprávnom vzťahu.

V reakcii na výzvu akadémie voči poslancovi parlamentu Ľubošovi Blahovi (Smer-SD) to povedala ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová (SNS). Doplnila, že nezhody treba riešiť v rámci etickej komisie či etického kódexu.

Lubyová pripomenula, že nie je dobré miešať politiku a vedu. „Na to majú etickú komisiu, aby vyhodnotila, či ide o porušenie etickej záležitosti alebo či ide o vyslovene politickú záležitosť,“ povedala novinárom pred stredajším rokovaním vlády. „Ak majú etickú komisiu, je treba, aby sa tým zaoberala,“ dodala.

Blaha by mal podľa ministerky ostať v SAV. „Veď nie je možné pracovnoprávny vzťah rušiť z titulu nejakých názorových nezhôd. Treba sa naozaj zaoberať vecami v zmysle pracovného práva a prípadne tých interných predpisov, ktoré tam majú, čiže etická komisia, etický kódex,“ reagovala.

Podpredseda vlády Richard Raši (Smer-SD) si myslí, že akékoľvek vyjadrenia v období pred parlamentnými voľbami treba brať s rezervou. Podľa vlastných slov ani nevedel, že Blaha pracuje pre SAV.

Niekomu vadí, iným nie

„Tak, ako som rád, že SAV sa nevyjadruje k mojej práci a k mojim rozhodnutiam mimo odbornej bázy, tak ja takisto nechcem hodnotiť ich krok,“ doplnil Raši.

Skonštatoval tiež, že Blaha má svoju základňu podporovateľov, pre stranu je preto podľa Rašiho dôležité, aby sa z Blahovho pôsobenia na kandidátke získalo do volieb čo najviac.

Pre ministerku vnútra Denisu Sakovú (Smer-SD) je veľkým otáznikom, či by sa mali politici angažovať v akademickej obci. „Je to pre mňa veľká otázka, s ktorou sa nielen ja vnútorne, ale myslím si, že aj celé politické spektrum bude musieť vysporiadať,“ povedala ministerka.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM