Ján Lazor Regióny Regióny

Starosta Lukavice: Raz sa spojíme s Bardejovom

Zrekonštruovali zvonicu, stavajú byty aj domy a pália „trojchotárovú“ vatru. O Lukavici s jej starostom Andrejom Kotuľom.

Ilustračný obrázok k článku Starosta Lukavice: Raz sa spojíme s Bardejovom
Zdroj: archív obce

LUKAVICA/BARDE­JOV. Lukawicza, Lukavnicza, Lukovica, Kislankás. Stále ide o jednu a tú istú obec, ktorú dnes poznáme pod názvom Lukavica. Obec Lukavica leží v Nízkych Beskydách v hornej časti údolia potoka Lukavica. V súčasnosti má obec 373 obyvateľov. O tom, ako sa v obci žije a ako sa ťažko žilo v minulosti sme sa porozprávali so starostom obce Lukavica Andrejom Kotuľom.

Zvonica

Drevená zvonička v Lukavici je národnou kultúrnou pamiatkou. Je päť metrov vysoká. Bola zhotovená na príkaz Márie Terézie v roku 1751, s cieľom vyhlasovať požiarny a iný poplach úderom na zvon. Zvolávala k modlitbe, plnila funkciu pozorovateľne a slúžila na rozháňanie búrkových mračien. Aj preto sa zachovala ako samostatný architektonický objekt. V týchto historických časoch vždy bola, a aj dnes je dominantou.

Je výsledkom tvorivej činnosti staviteľov, ktorí vyberajú vhodný materiál, stavebné technológie pre umiestnenie zvonu a ochranou pred poveternostnými vplyvmi. Nie menej dôležité bolo konštrukčne zvládnuť dynamické namáhanie pohybu zvonu, pretože veľkosť zvonu závisela od ekonomickej sily a potreby zvukového dosahu, čo v tzv. ľudovom prostredí znamenalo mať širšie odborné a technické poznatky z oblasti statiky a fyziky. Aj Šikmá veža v Pise je zvonicou.

Architekt Bonanno Pisano ani netušil, že jeho stavba bude raz pamiatkou kultúrneho dedičstva UNESCO. Zvonička v Lukavici už prešla menšími i väčšími opravami. Kompletná obnova sa realizovala v rokoch 2012–2013 v zmysle rozhodnutia Krajského pamiatkového úradu v Prešove s podporou Ministerstva kultúry SR v rámci programu „Obnovme si svoj dom“ a zdrojov obce Lukavica. O jej histórii a súčasnosti sa s vami radi podelíme v budúcich vydaniach Bardejovského reportéra.

Zdroj: archív obce

Pre mladé rodiny

V januári sme podávali žiadosť o výstavbu nájomného bytového domu s kapacitou dvanásť samostatných bytov, ktorý by mal stáť v areáli základnej školy. Cena za budúci nájomný dom je 624-tisíc eur, z toho 70 % pokrýva úver zo Štátneho fondu rozvoja bývania a 30 % je štátna dotácia. Spustili sme projekt individuálnej bytovej výstavby (IBV), ktorá sa bude šíriť po ľavej slnečnej strane smerom od Bardejova. „Sme blízko Bardejova a raz sa s ním spojíme,“ hovorí starosta.

Školy

V súčasnosti má obec 373 obyvateľov. V Materskej škole máme 13 detí a v Základnej škole máme 12 detí, jednotriedku s jednou učiteľkou. „ZŠ musíme dotovať z obecných peňazí, čo sa týka platov a energií,“ hovorí starosta a pokračuje: „Na ZŠ Komenského v Bardejove sa žiaci učia na chodbách. Viac žiakov znamená viac peňazí. Táto škola má veľké renomé, ale myslím si, že procesne ide dole. Aj niektoré naše deti utekajú do Bardejova a s nimi aj peniaze. Nechceme ale zrušiť MŠ a ZŠ. Pokiaľ sú tu deti a mládež, tak s nimi tu zostáva aj život.“

Helenbrandt a Lukavičanka

Kroniku obce začal písať v roku 1934 výpomocný učiteľ a správca Miloslav Helenbrandt, ktorý nebol rodákom, ale bol učiteľom v obecnej cirkevnej ľudovej škole. Udalosti, ktoré ovplyvnili život v obci mu pomohli dať dohromady obyvatelia. Neboli to len požiar (1873), mor (1874), obdobie 1. svetovej vojny (1914) rukovali prví vojaci nad tridsať rokov, ale aj zriadenie cirkevnej evanjelickej ľudovej školy s vyučovacím jazykom slovenským (1885).

V obci funguje niekoľko dobrovoľných organizácií. Miestny odbor Matice Slovenskej, Dobrovoľný hasičský zbor, Únia žien Slovenska a Poľovnícke združenie. „Kudzeľna chiža, pribirane za dzivki, Kerscini, Čepeňe ňevesti, Vianočné zvyky“ sú folkórno-dramatické pásma v podaní Lukavičanky. S piesňami vytvárajú harmóniu lahodiacu oku i uchu. DFSk je predstaviteľom autentického folklóru horného Šariša. Zachováva, zveľaďuje a aktívne šíri folklórne tradície starých otcov a materí tak, ako sa to naučili od skôr narodených. Vystupuje zväčša vo svojom blízkom okolí. Cieľom Lukavičanky je vypestovať u členov folklórnej skupiny lásku k ľudovým tradíciám a hlavne k ľudovej piesni.

Zdroj: archív obce

Vatra „Tri chotáre“

Každoročne sa v Lukavici koná niekoľko kultúrnych akcií. V poradí štvrtá obecná zabíjačka bola tohto roku na fašiangy. „Minulý rok sme obnovili aj vatru Slovenského národného povstania (SNP),“ dodáva starosta. „Je viacročnou tradíciou pálenia vatry na mieste, kde sa schádzajú tri chotáre, Lukavica, Rešov a Vyšná Voľa. Športové popoludnie s futbalom, volejbalom malo naozaj veľký úspech. Chceme v tom aj naďalej pokračovať. Na jeseň, už tradične, uskutočňujeme posedenie s dôchodcami a na záver roka oslavujeme s obyvateľmi Silvester a príchod Nového roku v sále kultúrneho domu, ktorý v roku 2010 prešiel kompletnou rekonštrukciou ako zvnútra aj zvonku.“

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM