rbt Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Americký kongresman vyzýva, aby sme konečne UZNALI Kosovo!

Päť krajín Európskej únie neuznalo Kosovo ako samostatný štát ani po štrnástich rokoch od vyhlásenia nezávislosti.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Americký kongresman vyzýva, aby sme konečne UZNALI Kosovo!
Zdroj: Ritchie Torres

Ritchie Torres, americký kongresman za Demokratickú stranu, vyzval päť štátov Európskej únie, aby uznali Kosovo ako samostatný štát. Krajina vyhlásila nezávislosť na Srbsku v roku 2008, ale Cyprus, Grécko, Rumunsko, Slovensko a Španielsko to odmietli rešpektovať.

Vaša krajina odmietla uznať samostatnosť Kosova napriek tomu, že preukázalo politický a ekonomický rast aj stabilitu,“ píše kongresman v liste adresovanom veľvyslancom všetkých piatich európskych krajín.

Pripomína, že podľa deklarácie OSN z roku 2010 bolo vyhlásenie kosovskej nezávislosti v súlade s medzinárodným právom.

Krajina je členom Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky. Nezávislosť Kosova formálne uznalo vyše sto štátov.

Kosovo chce do EÚ

Americký kongresman z Bronxu je advokátom snáh Kosova o členstvo v Európskej únii aj v Severoatlantickej aliancii. Má na to aj vlastné politické dôvody. V Bronxe žije mnoho etnických Albáncov, ktorí prišli do Spojených štátov práve z Kosova. O ich sympatie a hlasy sa Torres uchádza.

Vyzývam Cyprus, Grécko, Rumunsko, Slovensko a Španielsko, aby prehodnotili svoj postoj a uznali Kosovo ako nezávislý štát,“ vyhlásil. Postoj piatich členských štátov je podľa neho významnou prekážkou v úsilí krajiny stať sa v budúcnosti súčasťou EÚ.

Pre postoj prvej vlády Roberta Fica (Smer–SD) Slovensko ako prvá krajina EÚ v decembri 2007 dopredu oznámila, že kosovskú samostatnosť neuzná. Toto rozhodnutie rešpektovali všetky nasledujúce slovenské vlády až do súčasnosti.

Neprehliadnite:

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM