Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Môžeme sa doma cítiť bezpečne?

Vyjsť si bez obáv večer na ulicu, alebo ísť sa poprechádzať do davu ľudí v rušnej štvrti a to všetko bez strachu, či sa živí a zdraví vrátite domov - to nie je samozrejmosť pre všetky krajiny.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Môžeme sa doma cítiť bezpečne?
Zdroj: TASR

Medzinárodná organizácia Inštitút pre ekonómiu a mier každoročne vyhodnocuje rebríček bezpečnosti jednotlivých krajín sveta. Na prvom mieste sa už dlhodobo drží Island a hneď za ním Nový Zéland. Nie je to prekvapivé – sú to relatívne malé ostrovné krajiny, ktoré nemusia riešiť žiadne ozbrojené konflikty so svojimi susedmi. Majú tiež pomerne málo obyvateľov a bohatú ekonomiku, takže ľuďom sa tam žije dobre a kriminalita je minimálna. Slovensko neskončilo práve najlepšie.

Kto nás predbehol

Slovensko je 22. najbezpečnejšou krajinou sveta. Podľa hodnotenia Globálneho mierového indexu 2018, ktorý zverejnil portál dw.com, to zodpovedá školáckemu hodnoteniu “chválitebný,” teda dvojka. Predbehli nás aj Česi (7. miesto), Maďari (17. miesto), či Rakúšania (3. miesto). Slovensko má porovnateľnú pozíciu s krajinami ako Belgicko, Holandsko, či Rumunsko.

Poradie určuje medzinárodný tím expertov, ktorý zohľadňuje viac ako dve desiatky faktorov. Skúmajú počet násilných trestných činov a vrážd, počet väzňov a náklady daného štátu na armádu a políciu. Výsledok dáva predstavu, do akej miery je skúmaná krajina mierumilovná.

V rámci Európy zaznamenalo najväčší prepad Španielsko, ktoré má veľké problémy so separatickým Katalánskom. Najnebezpečnejšie krajiny sú, prirodzene, tie, ktoré sa zmietajú vo vojnových konfliktoch – Sýria, Afganistan, Južný Sudán, Irak. Veľmi nízke hodnotenie na úplnom chvoste rebríčka má aj Ukrajina, kde tiež prebieha ozbrojený konflikt a Rusko, ktoré má tradične vysokú mieru kriminality.

Koľko stojí násilie

Správa zverejnená na portáli dw.com tiež skúma, koľko nás vlastne stoja všetky opatrenia na prevenciu a potláčanie násilia. Výsledná cifra je závratná – za celú svetovú ekonomiku to minulý rok bolo takmer 15 biliónov dolárov. Oproti predchádzajúcemu roku je to nárast a svedčí to o fakte, že svet čoraz viac zbrojí, vraždí a kradne. Najväčší nárast výdavkov spojených s násilím zaznamenali v Rusku, Číne a Južnej Afrike.

Mierne sa zhoršila aj celková úroveň mieru vo svete. Tento smutný trend pokračuje už štyri roky. Dobrou správou je, že Európa je naďalej nejbezpečnejším miestom na život, hoci aj jej celkové hodnotenie klesá. Dôvodom je najmä “politická nestabilita, vzostup alternatívnych politických síl, euroskeptické nálady, nárast terorizmu a kriminality,” dodáva dw.com.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM